Moshe Kantor: Priznanje Palestine nepromišljen je potez Vatikana

Predsjednik Europskog židovskog kongresa Moshe Kantor misli da je takav vatikanski potez “nesretan” i da će umanjiti izglede za postizanje mirovnog sporazuma. Podsjetimo, Vatikan je u srijedu objavio da je završio pregovore s palestinskim dužnosnicima o sporazumu kojim se praktički priznaje palestinska državnost. Postojeći odnosi Svete Stolice i Palestine regulirani su ugovorom s PLO-om potpisanim 2000. godine. Novi ugovor o odnosima neće se potpisati između Vatikana i PLO-a, nego između Vatikana i Države Palestine, što je formalno priznanje palestinske države. Datum potpisivanja odredit će se uskoro.

Zamjenik vatikanskog ministra vanjskih poslova monsinjor Antoine Camilleri rekao je u razgovoru za L’Osservatore Romano da se nada da će takav ugovor neizravno pomoći odnosima palestinske države s izraelskom. Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi, međutim, kaže da ovo suštinski nije ništa novo. “Mi smo priznali Državu Palestinu otkako joj je priznanje dala Opća skupština UN-a. Mi je u našem službenom glasniku vodimo kao državu”, kaže Lombardi, a prenosi Reuters.

Opća skupština je 29. studenoga 2012. Palestini dala status države nečlanice. Isti status u UN-u ima i Vatikan. Papa Franjo posjetio je Svetu Zemlju prošle godine i tom prilikom palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa bez oklijevanja nazvao šefom države. Franjo je u dvije godine pontifikata pokazao da se ne libi baviti se vrućim diplomatskim kestenjem. Prošli mjesec je Armence nazvao žrtvama prvog genocida 20. stoljeća i izazvao burno negodovanje u Turskoj.