Morić: Nemoguće je zatvoriti migrantsku rutu bez sile

Stručnjak za sigurnost Joško Morić, gostujući u Studiju 4 izrazio je sumnju da će se uspjeti zatvoriti balkanska ruta bez upotrebe prepreka i ljudi. A u tom slučaju ruta će se preusmjeriti u drugim pravcima.

Ova migrantska kriza uzrokovana je gopolitičkim razlozima, ali nije najveći politički problem. Ona je za Europsku uniju prvenstveno ekonomski problem, a minoran sigurnosni, tvrdi Morić. Unija se pokušava obraniti razlikovanjem izbjeglica i migranata. Što će to u praksi donijeti, pitanje je. Morić ne vjeruje da će se postići cilj jer se neće u dovoljnoj mjeri demotivirati ljude da krenu na put. Unatoč svim pokušajima, granice se ne mogu stvarno zatvoriti.

Morić je uvjeren da vojska na granici nije pravo rješenje. Ona može biti neka vrsta logističkog podržavanja. U tom smislu je pohvalio izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića rekavši da je bila korektna i konkretna i da je šteta što je nezamijećeno prošla: Vojska će raditi po zahtjevu i uputama policije. Policija je ta koja jedina ima pravo nadzirati granice, ustvrdio je Morić.

Upitan za izjavu bivšeg ministra Ranka Ostojića kako vojska na granicama vodi ka vojsci na ulicama rekao je kako je ona rečena u cilju izvlačenja plitičkog profita. Ovakve radikalne izjave samo su za političko poentiranje, naglasio je u Studiu 4.

You may also like