Morić: Migranti su pretvoreni u monetu za politička potkusurivanja

Pitanje izbjeglica i politike prema njima glavni je europski politički argument, tema na kojoj se gube ili dobivaju glasovi birača. U Hrvatskoj je ta tema ipak u sjeni sastavljanje vlade no sve veći broj izbjeglica u Srbiji, otkrivanje grupica ilegalnih imigranata na našem teritoriju otvara sve više pitanja ali i strahova.

I dok naši susjedi prijete novim žilet žicama, svi se pitamo kakav je zapravo stav Hrvatske i prijeti li nam novi izbjeglički val. O tome smo u Studiju 4 razgovarali sa stručnjakom za sigurnost Joškom Morićem. Morić smatra da će se balkanska ruta ponovno pojaviti kao problem s dolaskom jeseni, tim više što u Srbiji 5 tisuća izbjeglica koje čekaju rasplet svoje sudbine. Na pitanje može li Hrvatska postati “hotspot” Morić je rekao da može ako hoće, a ako neće imat će problema i operativne i političke naravi.

Istaknuo je kako smatra da Europska unija nema odgovor na problem izbjeglica. Unija nije važan akter u geopolitičkom smislu, ali plaća najveću i ekonomsku i političku cijenu. Migranti su dovedeni u poziciju monete za politička potkusurivanja i na vanjskom i unutarnjem planu. Na sudbinama tih ljudi mnogi politički projekti uskrsavaju, rekao je Morić te pri tome naveo bujanje desničarskih pokreta diljem Europe. To se u Hrvatskoj nije dogodilo, kaže, jer su ranije dvije vlade – i Oreškovićeva i Milanovićeva, dobro reagirale na problem izbjeglica.

Morić je istaknuo da bez dogovora s Turskom neće biti ni globalnog rješenja. Smatra da Turska puštajući “ispod radara” dio izbjeglica, upozorava Europu. Jednodimenzionalnog rješenja nema, ni jedna država neće sama rješiti problem, istaknuo je Morić.

You may also like

0 comments