Morgan Stanley ima smanjenu dobit

Dobit američkog bankovnog diva Morgan Stanleya oštro je smanjena u trećem tromjesečju budući da su se ulagači povlačili s tržišta obveznica, valuta i roba pod pritiskom neizvjesnosti oko povećanja kamatnih stopa u SAD-u i zabrinutosti zbog usporavanja kineskog gospodarstva.

U razdoblju od srpnja do rujna neto dobit iznosila je 939 milijuna dolara ili 48 centi po dionici, što je 42,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. U prošlogodišnjem trećem tromjesečju uključivala je poreznu olakšicu u iznosu 237 milijuna dolara, dodaje se u priopćenju. Ako se isključi prilagođena vrijednost bančinog duga i porezna olakšica u prošlogodišnjem trećem tromjesečju, dobit je iznosila 740 milijuna dolara.

Konsolidirani neto prihodi u tri mjeseca do kraja ovogodišnjeg rujna potonuli su 12,8 posto, na 7,77 milijardi dolara. Ako se uzme u obzir prilagođena vrijednost bančinog duga, iznosili su 7,3 milijarde dolara. U gotovo istom su postotku pali i prihodi od trgovanja, na 2,03 milijarde dolara, čime se Morgan Stanley pridružio konkurentskima Goldman Sachsu, Citigroupu, Bank of Americi i JPMorgan Chase & Cou. “Oštre oscilacije na globalnim tržištima u trećem tromjesečju rezultirale su teškim okruženjem a posebno su utjecale na naše poslovanje s imovinom s fiksnim prinosima i na naše investicijsko bankarstvo u Aziji”, rekao je izvršni direktor James Gorman u priopćenju.

Prihodi od investicijskog bankarstva, tradicionalno snažnog poslovnog oslonca za tu banku, pali su 15,3 posto, na 1,31 milijardu dolara.  Morgan Stanley je na drugom mjestu na globalnoj ljestvici po obujmu spajanja u kojima je obavljao savjetničku ulogu u prvih devet mjeseci ove godine, nakon Goldman Sachsa, pokazuju podaci Thomson Reutersa. Rezultati zaključuju općenito loše tromjesečje za šest velikih američkih banaka.

You may also like