Home Europska unija Moralna suspektnost upisivanja brojeva izbjeglicama

Moralna suspektnost upisivanja brojeva izbjeglicama

by Agencije

Češki odvjetnici i humanitarni aktivisti u srijedu su osudili policijsko upisivanje brojeva na ruke izbjeglica uhićenih u vlaku, iako češke vlasti tvrde da na taj način lakše evidentiraju članove istih obitelji. “Nijedan zakon ne dopušta da se ljude obilježava na taj način”, rekla je odvjetnica ljudske Lige za ljudska prava Zuzana Candigliota.

U zemljama istočne Europe takav policijski postupak podsjeća na nacističko tetoviranje brojeva na ruke zatočenika koncentracijskih logora. U utorak su češki policajci markerima upisali brojeve na rukama 214 izbjeglica, većinom sirijskih, koji su privedeni u vlakovima na granici iz smjera Austrije i Mađarske. Glasnogovornica češkoga ministarstva unutarnjih poslova Lucie Novakova objasnila je da su brojevi upisani zbog velikog broja djece među izbjeglicama. “Naš je cilj spriječiti da se djeca odvoje od roditelja”, rekla je za AFP.

Glasnogovornica policije Katerina Rendlova potvrdila je da je svrha takvog “obilježavanja” lakša evidencija članova istih obitelji. Rezultati ankete provedene u kolovozu na 1040 čeških državljana pokazali su da ih čak 93 posto smatra kako bi se izbjeglice trebali vratiti u svoje domovine. Rendlova je još kazala da izbjeglice obično dobiju broj na komadiću papira, no da ih često izgube. “Pristali su na upisivanje broja na ruku jer znaju da je to u njihovu interesu”, kazala je. No odvjetnici nisu istog mišljenja. “Mislim da prihvaćaju upisivanje brojeva na ruku jer vjeruju da policija ima na to pravo”, kazala je Candigliota.

Related Posts