Moody’s nam podiže rejting?

Do preciznijeg izračuna prema europskoj statističkoj metodologiji treba pričekati travanjsku notifikaciju, ali očekivanja su da će i izračuni relevantni za proceduru pri prekomjernom deficitu potvrditi značajno godišnje smanjenje deficita.

Na razini opće države očekuje se da će oni pokazati pad manjka sa 3,3 na oko 1,5 posto BDP-a, ističe se u ovotjednim analizama PBZ-a. U Ministarstvu financija ne žele istrčavati s konačnim brojkama, ali uvjereni su kako će službena objava pokazati da je proračun prošle godine, kad se isključe troškovi plaćanja kamata, zabilježio znatan suficit.

Na razini opće države lanjski se primarni suficit procjenjuje na više od dva posto BDP-a. Analitičari PBZ-a su se, pak, pozabavili proračunskim podacima koje je nedavno objavila središnja banka, a koji se temelje na gotovinskom načelu i utoliko se donekle razlikuju od međunarodno usporedivih brojki.

Prema spomenutom gotovinskom načelu, manjak državnog proračuna lani je iznosio 4,1 milijardu kuna ili 1,2 posto BDP-a.

Kako stvari idu s proračunom u prva dva mjeseca ove godine i kako se porezna reforma odrazila na njegovo punjenje, u katančićevoj zasad odgovaraju tek opisno – “prema očekivanjima”. No, fiskalni pokazatelji već su neko vrijeme izvor dobrih vijesti. Aanalitičari Moody’sa o tome su zasigurno ponešto čuli i iz prve ruke, a hoće li uz gospodarski rast brži od očekivanja to biti dovoljno za skoro poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga, saznat će se uskoro. Izvješće se očekuje već potkraj ovog tjedna.

Poboljšanje izgleda rejtinga već u ovoj rundi “ne bi bilo zgorega”, među ostalim, jer se potkraj ovog tjedna očekuje i da će Ministarstvo financija prelomiti neke odluke vezano uz prvi ovogodišnji izlazak na međunarodno tržište obveznica. Ministar Zdravko Marić najavio je, naime, da inozemni obveznički dug koji dospijeva u drugoj polovici travnja planira refinancirati već u prvom kvartalu, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments