MOL: pad prihoda od 13 posto i dobiti od 50 posto

Budimpešta – Dobit u neto iznosu kompanije MOL iznosila je 2014. godine 21 milijardu dolara, a to je 13 posto manje nego 2013. godine, no dobit u neto iznosu opala je oko 50 posto, objavljeno je u financijskom izviješću MOL-a. 
CCS EBITDA dosegnula je lani 2,2 milijarde dolara, što je 6 posto manje nego u godini ranije. “Za MOL grupu 2014. godina pokazala se snažnom, unatoč tome što smo već osjetili učinke izmijenjenog okruženja vezanog uz cijene nafte. Naš godišnji rezultat jasno pokazuje snagu i otpornost našeg integriranog poslovnog modela”, ustvrdio je predsjednik uprave i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi u komentaru poslovnih rezultata.

MOL grupa najavila je i novi trogodišnji program istraživanja i vađenja nafte, kojim želi maksimalizirati generiranje gotovine uz daljnja poboljšanja učinkovitosti i razvojne projekte. Tim programom se namjerava do 2017. godine ostvariti 1,3 milijarde dolara EBITDA-e i 0,9 milijardi dolara normaliziranog tijeka novca. Među ostalim, ističe se da je proizvodnja MOL-a u porastu od sredine 2014. godine, te da je već premašila 100 milijuna barela ekvivalenata nafte dnevno (mbopd), te je na putu da u 2015. poraste za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, na 105 do 110 mbopd.

U maloprodaji, pak, fokus MOL-a bit će na na rastu prodaje ostalih proizvoda, uz gorivo, i na daljnjim akvizicijama. U MOL-u procjenjuju da će u 2015. ostvariti CCS EBITDA u visini od 2 milijarde dolara, uz pretpostavku da će cijena nafte iznositi otprilike 60 dolara po barelu.

You may also like