MOL-ova dobit do kraja godine 2 milijarde dolara

Mađarska MOL grupa objavila je u petak kako je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila 510 milijuna dolara operativne dobiti (CCS EBITDA) te da ti rezultati ukazuju da će na razini godine operativna dobit iznositi barem 2 milijarde dolara.

U prvom tromjesečju 2016. MOL Grupa ostvarila je značajnu čistu CCS EBITDA, od 510 milijuna dolara (44 milijarde forinti), unatoč prosječnoj cijeni nafte od samo 33,9 dolara po barelu u tom tromjesečju, što je 37 posto niže nego u istom razdoblju prošle godine. “Zahvaljujući otpornosti integriranog poslovnog modela, učinci niskih cijena nafte su apsorbirani, dok je snažan rast EBITDA-e u segmentu rafinerijskih poslova (downstream) anulirao pad profita u segmentu istraživanja i proizvodnje (upstream)”, ističe se u priopćenju MOL-a.

Tako je u tzv. downstream segmentu MOL grupa ostvarila rekordnu CCS EBITDA za prvo tromjesečje od 328 milijuna dolara (93 milijarde forinti), a iz mađarske kompanije naglašavaju da je to povećanje od 22 posto u odnosu na godinu prije “prvenstveno postignuto zahvaljujući izvanrednom, gotovo dvostruko većem, doprinosu petrokemije podržanom iznimno povoljnim vanjskim okruženjem”.

EBITDA maloprodajnog segmenta također je rasla, za 31 posto u odnosu na godinu prije, uslijed rasta prodanih količina od 10 posto na godišnjoj razini, nešto višim maržama goriva te snažnijim doprinosom segmenta ne-goriva. Kvartalna operativna dobit u tzv. segmentu upstreama, pak, isključujući jednokratne stavke, iznosila je 150 milijuna dolara (42 milijarde forinti), dok su kapitalni troškovi i ulaganja u tom segmentu dosegli 118 milijuna dolara (33 milijarde forinti).

 To znači, kažu iz MOL-a, da je taj segment na pravom putu da postigne postavljene ciljeve i u 2016. financira vlastito poslovanje kroz optimizaciju proizvodnje i značajnu prilagodbu troškovne strane.  EBITDA plinskog segmenta je, pak, rasla za 6 posto na godišnjoj razini i na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja je iznosila 68 milijuna dolara (19 milijardi forinti.

You may also like