MOL kupuje u Norveškoj

MOL Grupa ulazi na norveško tržište kupnjom 100-postotnog udjela tvrtke Ithaca Petroleum Norge (IPN). Dogovor je postignut u okviru MOL-ove strategije E&P pokrenute kako bi se dodatno uravnotežio riskantni profil Mađarske kao i tražiti nova međunarodna istraživanja i prilike za razvoj.

U okviru svoje razvojne strategije, MOL je kupoprodajnim ugovorom s Ithacom Petroleum Ltd., podružnice u vlasništvu Ithace Energy Inc., stekao cjelovit temeljni kapital IPN-a. IPN u svom portfelju ima 14 dozvola u Norveškom epikontinentalnom pojasu, a IPN rukovodi s njih tri. Dozvole omogućavaju istraživanje nafte s resursima većim od 600 milijuna barela ekvivalenta nafte.

Program uključuje istraživanje tri izvora tijekom 2015. i 2016. IPN-ov jak istraživački tim s ogromnim iskustvom također je dio dogovora. “Transakcija pruža izvrsnu polazišnu točku za ulazak MOL-a u Norvešku, povećanje prisutnosti u regiji Sjevernog mora kao i međunarodnog istraživačkog portfelja. Cilj MOL-a je dodatno proširiti portfelj u Norveškoj i pridodati novu imovinu i licence IPN-u”, rekao je tim povodom Alexander Dodds, izvršni potpredsjednik MOL-a za istraživanje i proizvodnju.

Transakciju još mora odobriti norveško ministarstvo nafte i energetike.