Mađarska naftna i plinska grupa Mol objavila je da je zbog složenih geoloških uvjeta svela na minimum ulaganja u polje Akri-Bidžel u iračkom dijelu Kurdistana, naznačivši i mogućnost otpisa tog ulaganja ukupne knjigovodstvene vrijednosti 440 milijuna dolara.

U poslovnom izvješću za četvrto tromjesečje 2014. grupa je objavila da ispitivanja u bušotinama Bidžell-4 i Bidžell-6 nisu pokazala prisutnost ugljikovodika a novi su testovi potvrdili izraženiju geološku složenost u područjima Bidžell i Bakrman, priopćila je u utorak mađarska kompanija. Uz složene geološke uvjete, komercijalno crpljenje otežava i neizvjesnost u ciklusima plaćanja za izvezenu naftu, pa je grupa odlučila svesti na minimum ulaganja u polje Akri-Bidžel.

U Molu očekuju da će nakon dovršetka svih ispitivanja otpisati dosadašnja ulaganja u blok Akri-Bidžel u financijskom izvješću za treće ovogodišnje tromjesečje. Prema navodima mađarske kompanije, važeća je ukupna knjigovodstvena vrijednost tih ulaganja u bilanci kompanije 440 milijuna dolara. Unatoč izmijenjenoj procjeni geološkog potencijala Mol planira zadržati koncesiju i optimizirati proizvodnju u bušotini Bidžell-1B, u kojoj bi i ove godine trebali proizvesti oko 2.200 barela ekvivalenta nafte dnevno.

Related Posts