Moj Posao: Najtraženija zanimanja su u ugostiteljstvu

U prvom polugodištu ove godine na portalu MojPosao.net objavljeno je 16.000 oglasa za posao što je povećanje od 40 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a istovremeno su najtraženija zanimanja bila iz područja ugostiteljstva i turizma, priopćili su u srijedu s tog portala.

Tijekom prvog polugodišta najviše su se tražili kuhari i pomoćni radnici u kuhinji, konobari, prodavači, programeri, vozači i prodajni predstavnici. Pritom su konobar, prodavač, kuhar, prodajni savjetnik i skladištar bila najtraženija zanimanja za radnike sa srednjom stručnom spremom, a programer, prodajni predstavnik, računovođa, komercijalist i profesor za one sa visokom stručnom spremom. Inače, najčešće su ste tražili radnici sa srednjom stručnom spremom.

Najveća ponuda poslova zabilježena je u kategoriji turizam i ugostiteljstvo (četvrtina od svih oglasa) te prodaja (trgovina) s 18 posto oglasa dok je najveća potražnja za poslovima također bila iz kategorije prodaja (trgovina) – 30 posto.

U odnosu na lanjsku godinu najveći rast broja oglasa zabilježen je u kategorijama skladištenje i logistika, te poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo. S obzirom na vrstu zaposlenja, podjednak broj oglasa objavljen je za rad na neodređeno i određeno vrijeme.

S druge strane, prema analizi spomenutog portala 54 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, a trećina bi radila i na određeno vrijeme. Nadalje, 12 posto radilo bi honorarno, dodatnih 11 posto sezonski.

Poslodavci su od radnika najčešće tražili srednju stručnu spremu i u prosjeku dvije godine i četiri mjeseca radnog iskustva. U 46 posto oglasa tražilo se poznavanje stranog jezika, prvenstveno engleskog, a u 30 posto oglasa poznavanje rada na računalu.

U priopćenju portala MojPosao navodi se i da je tijekom aktualne godine objavljeno više od 450 oglasa za rad u inozemstvu, 35 posto više nego u istom razdoblju 2015. Najviše oglasa objavljeno je za radna mjesta u Njemačkoj, Češkoj, Poljskoj i Švicarskoj.

You may also like