Moguće zajedničko tržište zelenih tehnologija

Europska unija i SAD

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck pozvao je uoči posjeta SAD-u na europsko-američku suradnju u ‘zelenim’ ulaganjima, predloživši da SAD i EU zajedno grade tržišta zelenih tehnologija.

Francuski dužnosnici rekli su pak u subotu da Le Maire i Habeck planiraju na sastancima zatražiti od američkih kolega da se europske kompanije ne potiče na selidbu u SAD.

Cilj je, po riječima drugog francuskog dužnosnika, izbjeći “agresivne ponude” kompanijama u EU da ulažu u SAD-u.

Europske vlade strahuju da će američke subvencije za zelenu tehnologiju i manji troškovi energije odmamiti njihove kompanije na drugu stranu Atlantika.

Washington je Zakonom o smanjenju inflacije (IRA) predvidio subvencije za proizvode popout električnih automobila i solarnih panela, pod uvjetom da se proizvode u SAD-u.

Njemački i francuski ministar sastat će se u Washingtonu s američkom ministricom financija Janet Yellen, trgovinskom predstavnicom Katherine Tai i ministricom trgovine Ginom Raimondo, stoji u priopćenju njemačkog ministarstva.

Neimenovani francuski dužnosnici istaknuli su da je prostor za nove američke ustupke u odnosu prema kompanijama iz EU-a skroman, nakon što je Europska komisija osigurala porezne olakšice za električna vozila za leasing.

Ministri se ipak nadaju da će ishoditi blaži odnos SAD-a prema lokaciji proizvodnje ključnih sirovina koje koriste se u baterijama za električne automobile, rekao je jedan dužnosnik.

You may also like