Moguća suradnja proizvođača podigla cijenu nafte

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, poduprte obnovljenim špekulacijama prema kojima bi veliki proizvođači, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, mogli surađivati u nastojanjima da podupru cijene i obuzdaju prezasićenost.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,09 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 48,92 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,70 dolara višoj cijeni u odnosu na petak, od 46,16 dolara.

Saudijska Arabija i Rusija kasnije će u ponedjeljak u zajedničkom priopćenju sa summita G20 u Kini pozvati na suradnju u potpori tržišta nafte, doznaje se iz anonimnih izvora upućenih u tu problematiku. Jedan od izvora čak je rekao da će Rusija vjerojatno sudjelovati na predstojećem sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u studenom u Beču.

To se dogodilo nakon što je zamjenik saudijskog prijestolonasljednika na marginama summita ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da bi suradnja dviju zemalja donijela korist svjetskom tržištu nafte. Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih će “važnu najavu” objaviti na konferenciji za novinare. “Verbalna intervencija opet je bila nužna za oporavak cijena prema 50 dolara. U krajnjem slučaju, ako cijene budu prije sastanka preniske, postoji opasnost da će Rusija i Saudijska Arabija u nekom trenutku zaista morati i djelovati, a to je vjerojatno zadnja stvar koju žele dok Iran povećava proizvodnju”, rekao je Hans van Cleef iz ABN Amrot.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da će zamrzavanje razine proizvodnje biti jedna od tema o kojoj će naftni proizvođači raspravljati u Alžiru krajem mjeseca.

Iran, treći po veličini OPEC-ov proizvođač, izvijestio je da će na razgovorima o zamrzavanju proizvodnje surađivati samo ako mu članice izvoznice priznaju njegovo pravo da u potpunosti vrati svoj tržišni udio. Iran je spreman povećati svoju proizvodnju na 4 milijuna barela dnevno u sljedećih par mjeseci, ovisno o potražnji na tržištu, kako je priopćio čelnik nacionalne iranske naftne kompanije. “Čak i ako pregovori uspiju, OPEC-ovo zamrzavanje proizvodnje imalo bi pozitivan učinak tek kratkoročno, dok bi u srednjem roku negativno djelovalo na cijene nafte”, naveli su analitičari Morgan Stanleya.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 41,51 dolar, što znači da je pala 53 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments