Moguća porezna evazija VW-a

Njemački tužitelji potvrdili su u utorak da su pokrenuli istragu protiv automobilskog diva Volkswagena (VW) temeljem sumnje o poreznoj evaziji vezano za skandal s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova.

Istraga je fokusirana na pet zaposlenika Volkswagena, potvrdio je u utorak glasnogovornik ureda državnog tužitelja u Braunschwaigu medijska izvješća. Imena zaposlenika nisu objavljena. Najveći europski proizvođač vozila priznao je u rujnu da je u 11 milijuna automobila instalirao softver koji omogućuje krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova u vožnji. Početkom studenoga objavili su i da su lažno prikazivali podatke o emisiji a time i o potrošnji goriva za oko 800 tisuća automobila u Europi. Budući da u Njemačkoj vlasnici automobila plaćaju odgovarajući porez temeljem stupnja ekonomične potrošnje goriva, tužiteljstvo namjerava utvrditi jesu li plaćali manje no što su trebali plaćati. Glasnogovornik ureda tužitelja napominje da posrijedi nije beznačajna stvar.

Istraga je fokusirana na poreznu evaziju ali bi mogla obuhvatiti i prijevaru, dodao je. Nova istraga provodit će se paralelno s onom koja je već pokrenuta a trebala bi utvrditi je li više ljudi povezanih s VW-om počinilo kaznena djela poput prijevare odnosno kršenja propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

You may also like