Moguć oporavak podigao cijenu nafte

Oporavlja se potražnja

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 69 dolara, poduprte naznakama oporavka gospodarstva od koronakrize i optimističnim procjenama potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla iznosila je 69,38 dolara, a na američkom tržištu se trgovalo po 66,14 dolara.

Potporu cijenama pružila je danas procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja za naftom premašiti proizvodnju najvećih proizvođača.

I Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ističe snažan oporavak potražnje u ovoj godini, predviđajući da će rast u Kini i SAD-u premašiti utjecaj krize zbog koronavirusa u Indiji.

Raspoloženje na tržištima poduprli su i pozitivni podaci iz britanskog gospodarstva, dok su brojke za Njemačku i Francusku uglavnom u skladu s procjenama.

Snažnu potražnju signaliziraju i podaci Američkog instituta za naftu (API) koji su pokazali pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,5 milijuna barela, saznaje se iz dva tržišna izvora. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Zalihe su pale prije kibernetičkog napada i blokade cjevovoda Colonial Pipelinea, kojim se dnevno transportira više od 2,5 milijuna barela naftnih proizvoda.

Početkom tjedna benzinske su postaje od Floride do Virginije počele ostajati bez goriva jer su se vozači požurili napuniti rezervoare, pa su cijene na crpkama poskočile.

Cijene bezolovnog benzina dosežu u prosjeku 2,99 dolara po galonu i na najvišoj su razini od studenoga 2014. godine, priopćila je Američka automobilska udruga.

Colonial Pipeline objavio je da se nada da će veliki dio mreže ponovno biti u pogonu do kraja tjedna.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije jutros na svojoj internetskoj stranici objavila kolika je u utorak bila cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica. U ponedjeljak iznosila je 67,10 dolara.

You may also like

0 comments