Home Europska unija Mogherini uvjerena da će EU uspjeti skupiti novac za Tursku

Mogherini uvjerena da će EU uspjeti skupiti novac za Tursku

by Agencije

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini izjavila je u ponedjeljak u Ankari da je uvjerena da će EU isporučiti obećane tri milijarde eura Turskoj u zamjenu za njezinu pomoć u obuzdavanju dotoka izbjeglica u Europu, a europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn je rekao da Unija pažljivo prati utječu li turske akcije na broj migranata.

Mogherini i Hahn borave u posjetu Turskoj gdje se sastaju s najvišim turskim dužnosnicima. “Vrlo sam uvjerena da će iznos o kojemu je donesena odluka biti ovdje u razumnom roku”, rekla je Mogherini na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s turskim dužnosnicima.

Također je kazala da EU mora učiniti više kako bi pružila potporu Turskoj u njezinom zbrinjavanju izbjeglica. Hahn je rekao da EU pažljivo prati utječu li akcije koje Turska poduzima na rekordan dotok migranata u Europu, nakon što je s Ankarom postignut sporazum u vrijednosti od tri milijarde eura o obuzdavanju migracije. Sastav izbjeglica koje prolaze kroz Tursku se promijenio i Sirijci koji bježe pred građanskim ratom sada sastavljaju manje od 40 posto, kazao je on na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s turskim dužnosnicima.

Mogherini je rekla da je jako važno započeti proces tranzicije u Siriji s boljim humanitarnim uvjetima na terenu. Kazala je i da je podijelila svoju zabrinutost s turskim ministrima vanjskih i europskih poslova glede situacije na jugoistoku Turske, gdje većinom žive Kurdi, a gdje je, po riječima promatrača, ubijeno više od 150 civila tijekom sigurnosnih operacija protiv militanata. Pozvala je na obnovu mirovnih pregovora i primirje.

Hahn je rekao da je EU spreman raditi s Turskom na mirovnom procesu s kurdskim militantima nakon što je ponovno buknula pobuna u srpnju. Europski povjerenik se osvrnuo i na slobodu izražavanja u zemlji kazavši da je Bruxelles smatra bitnim uvjetom u turskim pregovorima za pridruživanje EU, u vrijeme kada kritičari tvrde da vlada suzbija kritike na svoj račun.

Related Posts