Mogherini stiže u Skoplje, a Hahn poziva Ivanova da poštuje rezultate izbora

 Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini stiže u četvrtak navečer u Skoplju gdje će s predsjednikom države Đorgeom Ivanovim i drugim političkim čelnicima razgovarati o političkoj krizi nakon što je Ivanov odbio mandat za sastav vlade povjeriti oporbenom čelniku Zoranu Zaevu, objavila je agencija MIA.

U međuvremenu se oglasio i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn i pozvao sve strane  da “poštuju rezultat izbora”.

“U više navrata izjavili smo da svi čelnici u zemlji, uključujući predsjednika, moraju poštivati rezultat nedavnih izbora, moraju priznati parlamentarnu većinu čak i ako im se ona ne sviđa. Prema tome očekujem da svi politički čelnici i institucije dopuste neometan tijek demokratskih procesa – u interesu zemlje i njezinih građana”, poručio je Hahn.

Visoka povjerenica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini trebala bi u četvrtak navečer doputovati u Skoplje gdje će se sastati s predsjednikom Đorgeom Ivanovim i političkim liderima.

Mogherini stiže u Skoplje u trenutku velikih napetosti u Makedoniji dan nakon što je predsjednik države odbio povjeriti mandat za sastav nove vlade čelniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu uz obrazloženje da je njegova politička platforma navodna prijetnja suverenitetu zemlje.

“S obzirom na moju prisegu… ne mogu dati mandat nekome tko prijeti suverenitetu Makedonije”, rekao je Ivanov novinarima.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u prosincu dotad vladajući nacionalisti VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog osvojili su relativno najviše mandata u parlamentu, 51 od 120, ali sa slabim koalicijskom potencijalom nisu uspjeli sastaviti većinu.

SDSM Zorana Zaeva osvojio je 49 mandata i dogovorio koaliciju sa strankama etničkih Albanaca te tako osigurao 67 mandata u parlamentu. Albanske stranke su koalicijsu uvjetovale zahtjevom da se omogući šira upotreba albanskog jezika.

VMRO-DMPNE optužio je Zaeva da pristajanjem na to razbija jedinstvo Makedonije i ugrožava joj suverenitet te da sluša diktate iz Tirane kako bi se dočepao vlasti.

Predsjednik Ivanov na predsjedničkim je izborima bio kandidat VMRO-a i bliski je suradnik Gruevskog. “Ta platforma je pripremana u nekoj drugoj zemlji i uz posredovanje neke druge države. Njezin sadržaj je protuustavan”, rekao je Ivanov.

Zaev ga je u srijedu navečer optužio za državni udar. “Odlukom da ne uruči mandat onome koji ima većinu u parlamentu, na što ga obvezuje ustav, Ivanov je izvršio državni udar”.

Čelnik najveće albanske stranke u Makedoniji Ali Ahmeti rekao je da tzv. albanska platforma ne ugrožava jedinstvo Makedonije. “U zajedničkoj deklaraciji albanskih stranaka nema nijedne riječi koja ugrožava jedinstvo zemlje, nema niti govora o federalizaciji ili podjeli”, napisao je Ahmeti na svom Facebooku.

Reagirao je i albanski premijer Edi Rama koji je svom makedonskom kolegi Ivanovu poručio “da albanski jezik nije jezik neprijatelja, već državotvornog naroda u Makedoniji”.

(Agencije)

You may also like

0 comments