Mogherini: Nema Hladnog rata između Rusije i Zapada

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u ponedjeljak je izjavila da ne postoji hladnoratovska “klima” između Moskve i Zapada, dviju strana koje su netom dogovorile prekid borbi u Siriji, javljaju agencije i podsjećaju da je ruski premijer prije dva dana upozorio upravo na sve veće napetosti između njegove zemlje i zapadnih sila.

Na godišnjoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu svjetske sile su u petak dogovorile “prekid neprijateljstava” u Siriji kako bi se omogućila dostava prijeko potrebne humanitarne pomoći, da bi dan kasnije ruski premijer Dmitrij Medvedov na istom skupu kazao da su Rusija i Zapad “posrnuli u novi Hladni rat”.

“Ja posljednjih dana nisam doživjela klimu Hladnog rata”, uzvratila je danas čelnica europske diplomacije Federica Mogherini. Ona je istaknula da sve strane u sirijskom sporazumu moraju ostati privržene svojim obećanjima, no Rusija, prvi saveznik službenog Damaska, tek treba obustaviti bombardiranje borbenim zrakoplovima koje služi kao zračna potpora sirijskoj vojsci i raznim savezničkim milicijama u ofenzivi na Alep.

Njemačka je također reagirala na izjave Moskve i priopćila da ne vjeruje da su Rusija i Zapad ušle u novi Hladni rat te da je u svakom slučaju na Moskvi da spriječi pogoršavanje odnosa koje bi vodilo u tom smjeru.

“Ljudima koji govore o nekom Hladnom ratu ili opasnosti od Hladnog rata, poput ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, sve što mogu reći jest da to definitivno nije stajalište njemačke vlade”, kazao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel. “Mora se reći da je na njemu (Medvedevu) da spriječi takvu situaciju”, dodao je glasnogovornik.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer je dodao da nema alternative dijalogu s Moskvom, bez obzira na “poprilično velike i teške sukobe interesa s Moskvom”. U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je Rusiju i sirijskog predsjednika Bašara al-Asasda da smanje intenzitet napada oko Alepa, kao i na suzdržanost ostalih strana u sukobu.

“U svjetlu sporazuma u Muenchenu, sve strane se pozivaju da smjesta pridonesu smanjivanju intenziteta nasilja, čak i prije nego prekid vatre stupi na snagu”, kazao je Steinmeier, pojasnivši da se to odnosi na vojne operacije Rusije i sirijskog režima oko Alepa i najnovije napade kurdskih milicija u sjevernoj Siriji, a na suzdržanost je pozvao i Tursku.

You may also like