Mogherini kaže da bi izraelska kolonizacija mogla ugroziti rješenje s dvjema državama

BRUXELLES, Nastavkom kolonizacije izraelska vlada “izravno” ugrožava mogućnost rješenja izraelsko-palestinskog sukoba, rješenja s dvjema državama, riskirajući čak da ga “onemogući”, upozorila je u srijedu Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku.

Mogherini je priopćenjem reagirala na vijest koju je Izrael objavio u noći na srijedu o gradnji 3000 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ovo je četvrta takva vijest u nepuna dva tjedna nakon inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Novo odobravanje gradnje “znak je tendencije koja veoma zabrinjava, izravno ugrožavajući mogućnost održivog rješenja s dvjema državama koje je sve teže i moglo bi postati nemoguće”, rekla je Mogherini.

“Europska unija se odlučno protivi takvoj politici i iskreno žali što Izrael i dalje ide tim putem, unatoč stalnim prigovorima i zabrinutosti koje je međunarodna zajednica izražavala na svim razinama”, dodala je.

Izrael je nakon polaganja prisege novog američkog predsjednika 20. siječnja odobrio gradnju više od 6.000 stambenih jedinica na okupiranoj i anektiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu.

Po međunarodnom pravu, sve kolonije ili civilna židovska naselja na okupiranom području su nezakonita i velika su zapreka za mir i supostojanje dviju država, izraelske i palestinske. Trenutačno na Zapadnoj obali živi 400.000 židovskih naseljenika.

“Rješenje s dvjema državama koje bi se postiglo pregovorima, jedini je način da se u cijelosti ispune zakoniti zahtjevi obiju strana i postigne trajan mir”, zaključila je u srijedu Mogherini.

(Agencije)

You may also like

0 comments