Europi su imigranti potrebni zbog gospodarstva, a migrantsku će krizu Stari kontinent uspjeti riješiti samo međusobnom suradnjom, bez izgradnje zidova, izjavila je u srijedu u Valletti šefica europske diplomacije Federica Mogherini. 

Ona je u Valleti otvorila sastanak Europa-Afrika o migracijskoj krizi, a potom prisustvovala svečanosti uručenja diploma osamdesetdevetorici pripadnika libijske obalne straže koji su sudjelovali u pomorskoj operaciji Europske unije protiv krijumčara migrantima uz obale Libije, nazvanoj Sophia.

“Mislim da bi Europljani trebali shvatiti da su nam imigranti potrebni zbog gospodarstva”, s obzirom na starenje europske populacije, kazala je Mogherini.

“Istodobno bi Afrika trebala voditi računa o tome koliko stoji trgovina ljudskim životima i koliko je ljudskih gubitaka”, kazala je, podsjetivši na podatak o 4500 osoba, većinom iz afričkih zemalja, koje su smrtno stradali ili se smatraju nestalima na moru tijekom pokušaja dolaska do talijanske obale prošle godine.

“Migracijama se može upravljati samo uz suradnju i partnerstvo”, istaknula je Mogherini.

“U svijetu ima i onih koji čine pritisak i zalažu se za drukčiji pristup…. pristup koji bi se temeljio na izgradnji zidova, a ne na izgradnji partnerstva”, rekla je Mogherini, aludirajući na aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, no nije ga izrijekom spomenula.

“To nije europski put. Europa ne zatvara vrata i to neće nikada učiniti, no moramo stati na kraj tragedijama koje se događaju na moru i u pustinjama, jer ljudi i dalje svakodnevno umiru”.

(Agencije)

Related Posts