Mogherini: EU treba nastaviti kombinirati meku i čvrstu moć

Nova vanjskopolitička i sigurnosna strategija EU-a treba nastaviti s kombiniranjem njene “meke” i “čvrste” moći, uz jačanje međusobne solidarnosti članica i nastavak suradnje s NATO-om, rekla je šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

No, EU se mora povezivati i s novim akterima u svijetu jer nijedna članica sama ne može adekvatno odgovoriti na nestabilnost i nove sigurnosne prijetnje, dodala je visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjendica Europske komisije.

U današnjem svijetu punom izazova EU treba razmišljati strateški, imati zajedničku viziju i nastupati jedinstveno, navela je Mogherini u vezi sa strateškim dokumentom koji je nedavno predložila europskim institucijama zemljama članicama.

Ostvarenje ciljeva zbog kojih je EU osnovana, pa i sam njen opstanak, neizvjesniji su nego ikad prije, a naši građani više nego ikad trebaju jaču EU, napisala je Mogherini u članku za niz europskih novina, među kojima i ljubljanskog “Dela”.

U situaciji sigurnosnih izazova u EU-u i njenom okruženju te Brexita, Europljani moraju ponovo promisliti kako njihova integracija funkcionira, navela je Mogherini.

Prednosti EU-a su u kombiniranju “meke moći” temeljene na vrijednostima i poštivanju ljudskih prava, jakoj diplomatskopj mreži širom svijeta, ali i suradnji s novim svjetskim akterima, te spoznaji da je iluzija smatrati kako u suvremenoj međunarodnoj politici postoje oni koji stalno dobivaju i oni koji stalno gube, navodi među ostalim Mogherini.

“EU je uvijek bila ponosna na svoju meku moć, ali su u suvremenoj Europi meka i tvrda moć tijesno povezani”, navela je upozorivši da se ponekad ispušta iz vida da EU samo trenutačno vodi 17 vojnih i civilnih mirovnih operacija po svijetu, od Afganistana do Konga.

“Svjesni smo da naše vrednote i prioritete najbolje ostvarujemo ako smo uključeni u međunarodni sustav utemeljen na uvažavanju mišljenja više strana i na pravilima, a ne na djelovanju svjetskih policajaca i usamljenih ratnika”, isitče je Moherini

“Svi Europljani su kolektivno odgovorni da EU napraviimo jačom, uvažavamo zajedničke ciljeve i međuusobno surađujemo. Nesiguran sviijet treba EU koja će biti samosvjesnija i odgovornija, sa otvorenom i dalekovidnom vanjskom i sigurnosnom politikom”, smatra ona.

“Nova globalna strategija pokazat će nam put prema Europi koja zna stvarno brinuti za potrebe, nade i želje svojih građana, EU koja se gradi na uspješnom razdoblju mira koje traje 70 godina, prema EU-u koji je dovoljno jak da može pomoći u učvršćivanju mira i stabilnosti u našoj regiji i drugdje po svijetu”, zaključila je Mogherini.

You may also like