Mogherini: EU će dati za Afganistan 1.2 milijarde dolara

Europska unija trebala bi se u srijedu u Bruxellesu obvezati na 1,2 milijarde eura pomoći Afganistanu i očekuje slična sredstva i od drugih partnera na međunarodnoj donatorskoj konferenciji.

“Što se tiče EU-a i zemalja članica, mi se obvezujemo na 1,2 milijarde eura, i očekujem sličnu razinu angažmana od naših partnera”, rekla je europska šefica diplomacije Federica Mogherini uoči konferencije.

Svjetske sile okupile su se u Bruxellesu kako bi prikupile više novca za pomoć vladi u Afganistanu do 2020., ali nade za nov početak mirovnih pregovora zasjenjene su porastom nasilja talibanskih pobunjenika.

Petnaest godina nakon američke invazije u kojoj su zbačeni talibanski vlastodršci koji su iznjedrili džihadiste što su organizirali napade na New York i Washington, Afganistan i dalje ostaje ovisan o međunarodnoj pomoći dok se suočava se s militantnim pobunjenicima koji prijete napretku.

Dvodnevna donatorska konferencija pod vodstvom EU-a koja je počela u utorak traži nova sredstva, dok u javnosti u zapadnim zemljama sve više raste nezadovoljstvo zbog angažmana njihovih vlada u Afganistanu.

Na konferenciji je prisutno oko 70 vlada, uključujući SAD, Rusiju, Iran, Kinu i Indiju, s obećanjem da će to biti učinjeno u srijedu. Na njoj sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

“Kupujemo još četiri godine za Afganistan”, rekao je posebni izaslanik EU-a za Afganistan Franz-Michael Melbin.

Mogherini bi mogla pokušati okupiti Kinu, Iran, Rusiju, SAD, Pakistan i Indiju na marginama konferencije, kao prvi zajednički organizirani pokušaj postizanja mira od 2013.

“Ne postignemo li mir, skupo će nas stajati u doglednoj budućnosti”, rekao je Melbin za Reuters.

Američki državni tajnik John Kerry sastao se odvojeno s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i afganistanskim premijerom Abdulahom Abdulahomu Bruxellesu u utorak, dan nakon što su talibanski pobunjenici nakratko ušli u središte Kunduza. Razgovarali su o afganistanskim obrambenim mogućnostima.

Glasnogovornik američke vlade John Kirby rekao je da su Kerry i afganistanski vođe razgovarali o načinima jačanja vlade i naporima SAD-a i saveznika da se poboljšaju kapaciteti sigurnosnih snaga u zemlji.

You may also like

0 comments