O stanju u Zagrebu, gradskim financijama, besplatnim udžbenicima, ali i pitanju zašto i s kim izlazi na izbore, u Temi dana razgovarali smo s Milanom Bandićem. Gost Teme dana bio je zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Bandić Milan 365, Milan Bandić.

‘Ja bi nosio sve izborne jedinice da zakon to dopušta. Kako ne dopušta, dosjetio sam se ovog.’

Kako komentirate posljedni podatak Zavoda za statistiku prema kojem je BDP u drugom tromjesječju porastao za 1,2 posto? ‘Dobro je, svakom pomaku treba zapljeskati. No to nije dovoljno. Trebat će puno vizije i zajedništva. Premali je to postotak, no dobar signal’

Osjećaju li taj rast građani? ‘Pitajte njih. Mislim da nisu osjetili. Izvoz ne raste, a on je najvažniji. Pustimo da vidimo kako će se dalje stvari razvijati. Treba staviti glave skupa, kao i 90-e kad smo se obranili od velikospske agresije.’

Imate li podatak o statistici za Zagreb? Raste li gospodarstvo i koliko? ‘Stopa nezaposlenosti je duplo manja nego u ostatku Hrvatske, ali nismo ni s tim zadovoljni. Mene brinu Vukovar, Lika i takvi krajevi. Ne mogu biti sretan ako je samo u Zagrebu dobro, nema tu sreće. To je zadaća buduće vlasti da donese strategiju ravnomjernog razvitka Hrvatske.’

Kako komentirate tvrdnju Vlade da kreće novi val građevinskih radova i rasta u tom sektoru? “Pomalo to ide. Mi smo bili preteča te gradnje. Danas baš imam kolegij o Podbrežju gdje ćemo opet graditi. Ali imate 7.000 brojila koja su na nuli, dakle prazni stanovi i tu treba biti oprezan.”

“Da sam gradonačelnik Hrvatske svi bi imali besplatne udžbenike. Predložio sam Milanoviću da doniramo 100 milijuna za ostatak Hrvatske, a da oni dodaju još 300 milijuna”, rekao je Bandić, a donosi N1 televizija.

Je li Milanović uspješan premijer? ‘Tri godine su ‘ćorili’ i sad 6 mjeseci pojačavaju pred izbore. Neka presude građani. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Ovo što su tri i pol godine radili ne ulijeva povjerenje. Mi na izbore idemo s građanima, koji su nam pravi koalicijski partner i nitko bez nas neće moći formirati buduću Vladu’.

Koja je vaša osobna ambicija? ‘Svaka pozicija koju mi daju građani na izborima. Sve za građane – jer se nisam rodio pa neću ni umrijeti kao gradonačelnik Zagreba. Nakon mjesc-dva dana vidjet ćemo što i kako. Hrvatskoj treba pametna, energična ruka’.

Vidite li se u ulozi budućeg premijera? ‘Vidim se u svakoj ulozi u kojoj mogu pomoći. Imam 5 mandata kao gradonačelnik pa vi vidite. Bez mene neće moći formitati vlast. Spreman sam biti premijer.

Tko ima više šansi – lijeva ili desna koalicija? ‘Potrošile su se te koalicije, vrte se oko vlasti kao mačke oko vruće kaše. Izlizali su se jer samo dijele fotelje i uhljebljuju se’.

Related Posts