Modi otkazao posjet Pakistanu zbog napetosti

Indijski premijer Narendra Modi neće sudjelovati na regionalnom summitu južnoazijskih čelnika u Pakistanu u studenome zbog sve češćih prekograničnih napada u regiji, objavilo je u utorak indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Indija okrivljuje Pakistan za smrtonosni napad na indijsku vojnu bazu u Kašmiru ovaj mjesec zbog kojeg su eskalirale napetosti između dviju zemalja. Tvrdi da je skupina militanata prešla preko granice i ubila 18 vojnika 18. rujna, nanijevši najveći gubitak indijskim snagama sigurnosti u regiji u zadnjih 14 godina. Pakistan odbacuje optužbe i poziva Indiju da provede detaljnu istragu.

Modi je trebao sudjelovati na summitu Južnoazijskog udruženja za regionalnu suradnju (SAARC). “Sve češći prekogranični teroristički napadi u regiji i sve veća uplitanja u unutarnja pitanja država članica stvorila su ozračje koje nije pogodno za uspješno održavanje 19. summita SAARC-a”, priopćilo je ministarstvo. “U takvim okolnostima, indijska vlada ne može sudjelovati na summitu u Islamabadu.”

Ministarstvo napominje da i neke druge članice SAARC-a imaju dvojbe u pogledu sudjelovanja na summitu, ali ih ne imenuje. Indija je u ponedjeljak počela kampanju izoliranja Pakistana u UN-u, a Modi je kazao dužnosnicima da bi Indija trebala koristiti više vode iz triju rijeka koje teku u Pakistan, što bi moglo smanjiti vodostaj nizvodno. Visoki pakistanski dužnosnik rekao je u utorak da bi Pakistan smatrao “ratnim činom” kada bi Indija istupila iz sporazuma o korištenju rijeke Ind.

You may also like

0 comments