Mnuchin: SAD ne želi trgovinske ratove

Američki ministar financija Steven Mnuchin rekao je u četvrtak da administracija predsjednika Donalda Trumpa ne želi ulaziti u trgovinske ratove, no dodao je da je potrebno izmijeniti određene trgovinske odnose kako bi oni postali pošteniji prema američkim radnicima.

Mnuchin je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom u Berlinu rekao da Trump prepoznaje važnost trgovine za gospodarski rast ali želi da se njome više okoriste američke tvrtke i radnici. “Nije naša želja da ulazimo u trgovinske ratove. Predsjednik vjeruje u slobodnu trgovinu, ali on želi slobodnu i poštenu trgovinu”, rekao je Mnuchin.

Dvojica ministara financija susrela su se po prvi put, nekoliko dana uoči sastanka najviših financijskih dužnosnika zemalja skupine G20 koji se za vikend održava u njemačkom Baden-Badenu. Do sastanka dolazi uslijed strahovanja da bi okretanje američke administracije prema većem trgovinskom protekcionizmu moglo usporiti svjetski gospodarski rast.

Obojica ministara potvrdila su da su njihovi razgovori bili konstruktivni, te da će nastaviti surađivati kako bi se otklonile sve nesuglasice i promicao rast i blagostanje. “Bio je to dobar početak”, rekao je Schaeuble, dodajući da je njihov sastanak pozitivan signal za “međunarodnu suradnju i proces G20”. “Pronašli smo dobre temelje za otvoreni razgovor o pitanjima o kojima nemamo ista stajališta”, rekao je Schaeuble.

Američki potezi ugrožavaju međunarodne ugovore

Svjetska izvozna sila Njemačka u četvrtak je kritizirala američke poteze koji ugrožavaju međunarodne ugovore, u trenutku kada kancelarka Angela Merkel putuje u Washington na prvi sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Trump uznemirava saveznike diljem svijeta osporavajući multilateralne trgovinske sporazume i ostale ugovore, a Njemačku, Kinu i druge je optužio da manipuliraju svojim valutama kako bi potaknuli izvoz.

Takvo propitivanje ugrožava njemačku stabilnost, no dugoročno šteti i Sjedinjenim Državama, kazao je na konferenciji o međunarodnom pravu njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel. Istaknuo je da zahtjev nove američke administracije da se pregovara samo o bilateralnim trgovinskim sporazumima predstavlja ozbiljnu političku i ekonomsku prepreku za Njemačku, kao najveće europsko gospodarstvo i ključnu članicu Europske unije koja o trgovinskim sporazumima pregovara u ime svojih članica. “To ugrožava stabilnost naše zemlje, a čini mi se da će štetiti i stabilnosti Sjedinjenih Država”, kazao je.

Njemački čelnici nadaju se preispitivanju planova o europsko-američkom trgovinskom sporazumu za nekoliko godina, potaknuti činjenicom da Trump nije ciljao na taj mogući trgovinski sporazum, dok ruši druge sporazume o slobodnoj trgovini s Kanadom, Meksikom i nekim azijskim zemljama. Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak su se u telefonskom razgovoru složili da će raditi na slobodnoj trgovini i otvorenim tržištima, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Ključna tema sastanka njemačke kancelarke i američkog predsjednika u petak će biti trgovina. Pregovori će se fokusirati i na vanjskopolitička pitanja, od onih koji se odnose na NATO, Rusiju i Siriju, preko bliskoistočnog pitanja, do tema povezanih s Iranom, Sjevernom Korejom i EU-om.

Trump ustraje na tome kako ga je Obama prisluškivao

Predsjednik Donald Trump ostaje pri svojoj optužbi da je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame prisluškivala njegove telefone tijekom predsjedničke kampanje 2016., rekla je u četvrtak Bijela kuća unatoč tome što tri kongresnika odbacuju Trumpovu tvrdnju. “On ostaje pri njoj”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na redovitoj dnevnoj konferenciji za novinare.

Republikanski i demokratski čelnici senatskog obavještajnog odbora rekli su u priopćenju da ne vide dokaza prisluškivanja u Trumpovu tornju u New Yorku kao što je predsjednik ustvrdio na Twitteru 4. ožujka. “Temeljem informacija koje nam stoje na raspolaganju ne vidimo pokazatelja da je Trumpov toranj bio predmet nadzora bilo kojeg elementa vlade Sjedinjenih Država prije ili nakon dana izbora 2016.”, rekli su u priopćenju republikanski predsjednik Richard Burr i senator Mark Warner, demokratski potpredsjednik odbora.

Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa republikanaca Paul Ryan u četvrtak je pridružio svoj glas onima koji tvrde da nema znakova prisluškivanja. Spicer je, međutim, snažno branio Trumpovu tvrdnju na konferenciji za novinare navodeći medijska izvješća u kojima se govori o prikupljanju obavještajnih podataka o mogućim kontaktima između Trumpovih suradnika i Rusije u kampanji. “Ne može se dovesti u pitanje da su upotrijebljene tehnike nadzora tijekom toga”, rekao je Spicer.

U srijedu su predsjednik obavještajnog odbora Zastupničkog doma Devin Nune, republikanac, i najviše rangirani demokrat u odboru Adam Schiff rekli novinarima kako nisu vidjeli dokaze da je Trumpov toranj bio prisluškivan te kako će o tome pitati ravnatelja Saveznog istražnog ureda (FBI) Jamesa Comeya tijekom javnog saslušanja u ponedjeljak.

You may also like

0 comments