Mnoštvo inovacija iz 180 zemalja na Međunarodnoj izložbi Arca 2016.

Na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija Arca 2016. predstavljeno je 180 inovacija iz osam zemalja, a domaće inovacije, osim pojedinaca, predstavljaju i perjanice hrvatskog inovativnog poduzetništva, rečeno je prilikom svečanog otvaranja te izložbe u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Hrvatske snage, osim istaknutih pojedinaca, predstavljaju i tvrtke poput Končara, Tehnixa, Šestan-Buscha, HS Produkta i čak desetak fakulteta.

Kako su naveli organizatori izložbe – Udruga inovatora Hrvatske, riječ je o inovacijama koje su već zaštićene ili su u postupku zaštite intelektualnog vlasništva, a primjenu nalaze u različitim područjima: od industrije do svakodnevnog života.

Radionica željezničkih vozila Čakovec tako prvi puta na nekoj domaćoj izložbi predstavlja svoj, u svijetu jedinstven, samohodni vagon za rasuti teret, dok Tehnix, tvrtka Poduzetnik godine prema prošlogodišnjem izboru EY, u vlasništvu Đure Horvata, izlaže novu eko-inovaciju: komposter za bioreaktorsko postrojenje.

Končar, pak, predstavlja centralni pretvarač za fotonaponske elektrane.

Od predmeta za svakodnevnu uporabu, predstavljene su inovacije poput prijenosnog sterilizatora čaša za napitke, ručne baterije sa spremnikom sredstava za samoobranu, ali i naprava protiv krađe sportskih auta.

Kinezi, nadalje, predstavljaju inovaciju – lift koji ne pada, također jedini takav u svijetu te specijalizirani prezervativ protiv AIDS-a.

Osim domaćih, izložba je privukla i inovatore iz BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske, a posebni partner izložbe je Kineska asocijacija inovatora CAI.

Posjet izložbi, koja traje do 22. listopada, besplatan je, kao i svi programi za posjetitelje.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš istaknuo je da će se tijekom manifestacije vidjeti djelić hrvatskog i svjetskog inovatorstva. Po njemu, odnos hrvatskih državnih vlasti prema inovatorima svih ovih godina nije bio dobra i od novih vlasti očekuje da to promijeni, uz ostalo i da se prihvati prijedlog zakona o inovacijama.

Rekao je, uz ostalo, da je vrijeme da tehnička inteligencija digne svoj glas. Kao primjer kojim je želio pokazati koliko kaskamo za najrazvijenijima, naveo je da na 10.000 hrvatskih radnika dolazi 19 robota, u Sloveniji 60, a u Japanu čak 400. (Agencije)

You may also like

0 comments