Home Geopolitika Mnoge stvari oko otmice Salopeka nisu jasne osim da je IS imao krticu u francuskoj tvrtki

Mnoge stvari oko otmice Salopeka nisu jasne osim da je IS imao krticu u francuskoj tvrtki

by admin

Dok Hrvatska i Egipat čekaju službenu potvrdu o njegovoj smrti, većina arapskih medija analizira svaki detalj koji se pojavi u slučaju otmice i pogubljenja hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka. Najdublje u analizu i istraživanja ušla je saudijska satelitska postaja TV Al Arabiya, koja je na svom portalu Al Arabiya.net objavila do sada nepoznate detalje.

Naime, nakon razgovora s visokim dužnosnicima egipatske vojske, obavještajne službe i ministarstva unutarnjih poslova te stručnjacima za islamističke terorističke skupine, potvrđena je njihova sumnja kako je Salopeka zapravo otela, ali i pogubila, libijska islamistička teroristička organizacija Jamaat Ansar al-Sunna u Libiji (pristaše sunita) koja pronosi istu ideologiju kao i ISIL. Novinar iz Kaira Ashraf Abdulhamid, koji je istražio slučaj, ističe kako nakon otmice i likvidacije Tomislava Salopek u javnost izlazi mnogo iznenađujućih detalja. Kako kaže, ono što je javnosti već bilo poznato jest da su nakon otmice egipatske snage ispitivale vozača koji im je dao važne i podrobne informacije o otmičarima, koju su vrstu naoružanja imali i kojeg su podrijetla, što je zaključio prema govoru, piše Večernji list.

No ističe da do sada nije bilo izneseno u javnost da su odmah bile pregledane i sve snimke nadzornih kamera koju su bile na potezu kretanja Salopeka, kao i na mjestu otmice, što je pomoglo u brzom otkrivanju automobila sa svim osobnim stvarima T. Salopeka. Kako je Večernji list prvi objavio, potvrđeno je da je Hrvat ugrabljen 22. srpnja u 7.30 sati na cesti uz prigradsko naselje 6. listopada, u području uz Zapadnu pustinju, koje je izolirano, napušteno te u njemu – kako nam kažu stručnjaci – vlada bezakonje. Prvi detalji na koji su naišli egipatske je istražitelje navelo, što je potvrdio i visoki izvor ministarstva unutarnjih poslova za Al Arabiya.net, da pomisle kako su imali pomagače unutar francuske kompanije CGG za koju je Salopek radio, koji su otmičarima dojavili vrijeme i rutu kojom je Salopek trebao proći. Jer, zanimljivo je kako je otet državljanin koji nije imao posebnu pratnju ni zaštitu, dok su svi ostali strani radnici u toj kompaniji bili zaštićeni. Obavještajna služba i dalje vodi opsežnu istragu u tom smjeru jer teroristi koji su došli iz Libije nisu došli bez podrobnih informacija. Isto tako, nakon obavljanja niza informativnih razgovora, zaključili su da su otmicu hrvatskog državljanina u Egiptu naručili pripadnici terorističke organizacije Islamske države s poluotoka Sinaja. Otmičari su došli iz Libije te su Tomislava nakon otmice odveli u Libiju, gdje su ga i pogubili.

Ekspert za sigurnost, Egipćanin Khaled Okasha za Al Arabiyu tvrdi da je Tomislav, prije mjesec dana otet u mjestu u kojem nema pripadnika tzv. Islamske države, što potvrđuje da otmičari nisu bili pripadnici ISIL-a ni egipatski državljani.

 Na temelju opsežne i detaljne istrage koju je obavila egipatska obavještajna služba, zaključili smo da su otmicu izveli pripadnici Jamaat Ansar al-Sunna iz Libije koji usko surađuju s terorističkom skupinom tzv. Islamske države. Njihove sumnje potvrdio je i jedini video u kojem su pripadnici ISIL-a prikazali Tomislava kako kleči i čita poruku napisanu na papiru, na kojem je, nakon detaljne analize, vidljiv glatki pustinjski pijesak kakvog ima samo na području Libije. Ono što možemo primijetiti na snimkama, što također ide u prilog tvrdnji da Salopeka nije otela skupina ISIL-a, već Jamaat Ansar Al-Sunna, jest i razlika u snimkama ranijih egzekucija. Naime, na svim snimkama koje je ISIL do sada objavio uz zarobljenika je stajao egzekutor maskiran od glave do pete u crnome, nalik na nindžu, dok je talac bio u novom narančastom kombinezonu identičnom onome koje nose zatvorenici u Guantanamu. U slučaju Salopek egzekutor je bio u vojnoj maskiranoj uniformi, a Tomislav je nosio izblijedjeli radnički kombinezon, što je također dokaz da su otmičari bili pripadnici druge skupine islamističke terorističke organizacije.

Da je teroristima cilj bila zaista razmjena ili otkupnina, ne bi toliko dugo čekali s objavom videa, smatra Okasha te napominje kako je u prilog tome i to što u zatvorima nema žena pripadnica ISIL-a kao i da nikad nisu dali popis imena žena za koje su tražili razmjenu.

Sve to dokazuje kako je ta otmica bila samo dio propagande kojom teroristi žele pokazati svijetu da je Egipat nesigurna zemlja. Cilj te otmice nije bila razmjena, već zastrašivanje stranih turista i investitora. Naime, objavljivanje videa došlo je u vrijeme kada je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al Sisi izjavio kako je Egipat sigurna zemlja – govori Okasha te tvrdi da su egipatski istražitelji na temelju analize videosnimke i fotografije pogubljenja zaključili da je Salopek ubijen na teritoriju Libije te da ga je pogubila islamistička organizacija Jamaat Ansar al-Sunni, koja surađuje s ISIL-om i pronosi istu vehabijsku i salafijsku ideologiju. Između ostalog, Okasha tvrdi kako je na snimkama uz Tomislava bila zastava ISIL-a zato da zavara egipatske službe koje su pokrenule akciju širih razmjera na području Sinaja u potrazi za otetim Hrvatom.

Visoki izvori iz egipatskoga MUP-a potvrdili su za Večernji list navode koje je objavio arapski portal Al Arabiya.net da je hrvatski državljanin Tomislav Salopek isti dan kada je i otet prebačen u drugu zemlju, po svemu sudeći Libiju, gdje islamisti imaju jako uporište. Na teritoriju Egipta nije nađen trag otetom Tomislavu.

Osim potvrde koju smo dobili iz visokih izvora MUP-a Egipta, da su otmičari Tomislava Salopeka odmah nakon otmice prebacili u Libiju, za Večernji list iz istih smo izvora dobili potvrdu i da su egipatske vlasti o tome da je Tomislav prebačen u Libiju obavijestile Hrvatsku dan prije objave fotografije na kojoj je navodno pogubljeni Hrvat. Isto to potvrdio nam je i stručnjak za nacionalnu sigurnost blizak državnom vrhu. Naime, u analizi on ističe kako je onaj dio informacije u vezi s Libijom te da je skupina Jamaat Ansar al-Sunna otela Tomislava Salopek točan. Međutim, ističe da samom Egiptu ovakav događaj zapravo odgovara jer su na taj način pokazali kako sada svi vide s kim imaju posla, a egipatski predsjednik Al-Sisi uspio je dobiti na svoju stranu EU i SAD, koji su ga još donedavno kritizirali da vodi državu kao diktator. To se sada više ne spominje. Navodi kako je, u vremenu otmice Salopeka, SAD Egiptu isporučio 8 F-16 zrakoplova. Dakle, poruka službenog Egipta nakon pogubljenja Salopeka jest da im se daju sredstva, oružje u borbi protiv islamista. Nadalje, ovakav događaj odgovara i radikalnijem dijelu Muslimanske braće, a na štetu je umjerenjaka jer će sada Al-Sisi dobiti slobodne ruke da se s njima obračuna, dok radikali ionako žele obračun, napominje naš izvor.

Na istom mjestu na kojem je otet Salopek, prije točno godinu dana otet je i američki državljanin, radnik u jednoj američkoj naftnoj kompaniji. Odgovornost je preuzela Sinajska pokrajina, koja je objavila snimku smaknuća četiri mjeseca kasnije. Stručnjaci nemaju dokaze da ta skupina, podružnica ISIL-a, djeluje na teritoriju Kaira. Slučaj Salopek i libijska veza sada bacaju novo svjetlo i na taj slučaj i djelovanje islamista.

1. Zašto je otet baš Tomislav Salopek? Najlakši bi odgovor bio: zato što je bio laka meta. Vozio se bez zaštitara i oružja u opasnom području. Ostaje otvoreno koliko je nacionalnost važna. Stručnjaci za terorizam ocjenjuju Hrvate kao “zarobljenike male vrijednosti za otmičare”. Puno više bi odjeknula otmica Francuza, što je propaganda koju teroristi priželjkuju. Otimanje državljana tih zemalja šalje i političku poruku. Ako je otmica bila tempirana tako da zasjeni otvaranje novog Sueskog kanala 6. kolovoza, pa je baš dan prije toga objavljen video sa Salopekom, nisu uspjeli. Jedna od mogućnosti je da su otmičari mislili da je Francuz, no ako su zaista imali pomagača unutar tvrtke, i takav je scenarij upitan. S objavom posljednje fotografije došlo je i upozorenje ISIL-a da je otet zbog “hrvatske angažiranosti u borbi protiv njih te zbog suradnje s Kurdima” no u videu u kojem traže “oslobađanja muslimanskih žena”, ti elementi nisu spomenuti. Isto tako, među simpatizerima ISIL-a na društvenim mrežama redom nisu znali ni gdje je Hrvatska.

2. Je li tražena otkupnina? Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kazala je kako je osmi dan po otmici francuskoj tvrtki CGG stigao mail sa zahtjevom za otkupninom. Iz francuske tvrtke su potvrdili da su 30. srpnja dobili email u kojem se traži milijunski iznos, u dolarima, za Tomislava, a netom prije poruku je dobila i Tomislavova supruga. Drugi dan ujutro su otpisali, tražeći dokaz da je Tomislav živ te dali broj telefona. Istu su poruku slali još dva dana. no odgovora nije bilo. Po nekim informacijama, mail otmičara došao je s Tomislavove adrese. Pregovora s otmičarima, kazala je V. Pusić, nije ni bilo.

3. Zašto džihadist u videu nema crnu maskirnu uniformu kao ISIL-ovci na svim prethodnim slikama? 

Egzekutori ISIL-a nose crno a egzekutori Džemal Ansar Al-Sunna nose maskirnu uniformu. U Libiji nemaju orginalne narančaste kombinezone poput onih u koje je svoje taoce oblačio ISIL jer u Siriji i Iraku oni imaju svoje krojače.

4. Tko je sve sudjelovao 
u potrazi?

 Egipatska vojska, obavještajna služba, antiterorističke jedinice i snage sigurnosti. Egipatski zakoni ne dozvoljavaju stranoj vojsci i službama da djeluju na njihovom teritoriju.

5. Tko je pomagao 
u istrazi? Preko Katara su se pokušali voditi pregovori sa islamistima, ali su oni ubrzo propali zbog loših političkih odnosa između Egipta i Katara. Pomagala je Francuska, ali i druge velike europske i svjetske države.

6. Tko je pušten iz zarobljeništva ISIL-a Većina ubijenih upravo su Amerikanci i Britanci za koje ISIL nikada nije tražio otkupnine ili razmjenu. Oslobođeni su Francuzi Didier François, Edouard Elias, Nicolas Henin i Pierre Torres, oteti u Siriji, zahvaljujući otkupnini koja je ostala tajna. Na slobodu su pušteni i Talijanke Vanessa Marzulli i Greta Ramelli, volonterke u Siriji. Ne zna se koliku je otkupninu platila talijanska vlada.

Related Posts