MMF: Žurno ublažiti teret dugovanja Grčke

Međunarodni monetarni fond (MMF) je poručio kako je Grčkoj potrebno da europski kreditori bezuvjetno ublaže teret duga kako bi, kako se dalje navodi, ova zemlja bila u mogućnosti vratiti financijsku vitalnost.

U najnovijoj analizi MMF-a o održivosti grčkog duga navodi se kako ublažavanje tereta duga Grčkoj mora biti završeno do 2040. godine, prenosi Anadolija. U analizi su također skrenuli pažnju na ograničene perspektive Atene u vezi sa dostizanjem snažnog ekonomskog rasta i proračunskog suficita.

Ministri financija eurozone danas će u Bruxellesu razgovarati o ublažavanju tereta duga Grčke i o deblokadi isplate nove runde pomoći Ateni. Grčka i njeni kreditori iz Europske unije (EU) već duže vrijeme pregovaraju o mogućnosti ublažavanja duga te zemlje.

Stav njemačke vlade, koji je nedavno iznijela, je da bi ublažavanje dužničkog tereta Grčke trebalo uslijediti tek u 2018. godini, jer bi ta zemlja tek tada trebala u potpunosti ispuniti uvjete iz paketa pomoći EU-a. Europska komisija procjenjuje da će grčki javni dug do kraja godine dosegnuti gotovo 183 posto BDP-a te zemlje.

You may also like