MMF započinje treću reviziju poslovanja u Srbiji

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) započinje u ponedjeljak u Beogradu treću reviziju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, vrijednog 1,2 milijarde eura, a članovi misije sastat će se i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Prvi u nizu susreta tijekom dvotjednih razgovora bit će na plenarnoj sjednici u Narodnoj banci Srbije (NBS) s izaslanstvom srbijanske vlade, a osim ekonomske politike jedna od tema bit će i izrada proračuna za 2016. godinu. Srbija je s MMF-om u veljači ove godine zaključila sporazum iz predostrožnosti u iznosu od 1,2 milijarde eura, a u prethodne dvije revizije dobila je povoljnu ocjenu.

Nakon druge revizije ovog trogodišnjeg aranžmana Srbiji je dostupan 531 milijun od ukupnog iznosa, što omogućuje 935,4 posebnih prava vučenja novca, ali je Beograd naglasio kako nema namjeru povlačiti ta sredstva, već program tretira kao aranžman iz predostrožnosti.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je prošlog tjedna da je MMF dopustio povećanje mirovina i plaća u javnom sektoru zbog dobrih rezultata u provođenju reformi, ali da njegova vlada neće posegnuti za maksimom jer želi ostaviti više novca za investicije i zapošljavanje mladih.

You may also like