MMF zadovoljan novim zakonom o radu BIH

Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je na nastavak suradnje s Bosnom i Hercegovinom, no ona će ovisiti isključivo o spremnosti vlasti te zemlje na provedbu nužnih reformi, izjavio je predstavnik MMF-a za BiH Francisco Parodi kako ga u četvrtak citira sarajevsko “Oslobođenje”.

MMF je ranije ove godine prekinuo isplatu kredita BiH, odobrenog po osnovu stand-by aranžmana sklopljenog 2012. godine, zbog izostanaka očekivanih reformi. BiH je s MMF-om prvi stand-by aranžman zaključila još 2009. godine uz kredit vrijedan 1,2 milijarde eura, no zbog izostanka očekivanih reformi tada je isplaćeno samo 400 milijuna. Nakon toga je 2012. godine zaključen novi vrijedan 669 milijuna eura, a od njega je isplaćeno 506 milijuna eura pa su se proračuni dva entiteta odjednom suočili s prazninama koje nisu u stanju popuniti.

Parodi sada tvrdi kako se nakon upozorenja MMF-a iz svibnja stanje počelo mijenjati nabolje. Pojasnio je kako su u MMF-u zadovoljni činjenicom da je nedavno u Federaciji BiH usvojen novi zakon o radu te kako se sada očekuje da to učini i Republika Srpska. Ocijenio je kako je to nužan preduvjet za ukupnu reformu tržišta rada koja bi trebala voditi smanjenju velike stope nezaposlenosti koja se u BiH već godinama održava na razini od oko 27 posto.

U toj zemlji, koja ima oko 3,8 milijuna stanovnika, nezaposlenima se trenutačno vodi oko 550 tisuća osoba. “Stopa nezaposlenosti u BiH je dosta visoka, a posebice zabrinjava visoka stopa dugotrajne nezaposlenosti i nezaposlenosti među mladima”, kazao je Parodi. Nezaposlenost među mladima u BiH, koju bilježi službena statistika, rekordna je u regiji i veća je od 50 posto.

Novi zakoni o radu, čije je usvajanje predmet oštrih protivljenja i osuda sindikalnih udruga, kako tvrdi predstavnik MMF-a, pomoći će poboljšanju uvjeta na tržištu rada kroz obnovu procesa pregovaranja o kolektivnim ugovorima, boljem povezivanju plaća s učinkom na radu i smanjenju financijskih izdvajanja kroz različite poreze i doprinose kojima se poslodavce do sada praktično destimuliralo od zapošljavanja novih radnika.

Tijekom jeseni, kako je najavio Parodi, moguće je očekivati nastavak pregovora MMF-a i vlasti u BiH s ciljem financijske potpore provedbi ostalih reformi nužnih za oporavak gospodarstva. To se odnosi prije svega na mogući novi stand-by aranžman kojim bi se osigurala kreditna sredstva za punjenje proračunskih rupa u entitetima. Ocjenjujući stanje ukupne zaduženosti BiH, Parodi je upozorio kako je ukupni dug BiH na razini od “visokih” 45 posto bruto domaćeg proizvoda (GDP), a cilj je da on u idućim godinama bude sveden ispod 40 posto pa će se nužno morati poduzimati “rezovi” koji će dovesti do ušteda.

You may also like