MMF traži poticaje zbog anemičnog rasta globalnog gospodarstva

Vodeća svjetska gospodarstva posustala su u siječnju, pokazalo je istraživanje Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), uz slabiji tempo rasta u Velikoj Britaniji, SAD-u i Njemačkoj, a u takvom okruženju iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) traže veći angažman poticajne proračunske politike.

U skupini razvijenih gospodarstava OECD-ov složeni pokazatelj (CLI), osmišljen kako bi ukazao na promjene u trendu, signalizirao je posustajanje rasta u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Japanu i Kanadi, pokazuje OECD-ovo mjesečno izvješće, objavljeno u utorak.

Tako je CLI za SAD u siječnju kliznuo na 98,9 bodova, s 99 bodova koliko je iznosio u prosincu, zadržavši se sedmi mjesec zaredom ispod dugogodišnjeg prosjeka, iskazanog u vrijednosti od 100 bodova. Britanski gospodarski rast također je usporio, uz pad odgovarajućeg indeksa u siječnju na 99,1 bod, s 99,2 boda u prethodnom mjesecu. Ispod je dugogodišnjeg prosjeka od prošlogodišnjeg kolovoza.

I najveće europsko gospodarstvo, ono njemačko, počelo je pokazivati naznake posustajanja rasta, iskazane u padu odgovarajućeg indeksa s 99,9 na 99,8 bodova. Eurozona u cjelini bilježi pak stabilan rast, zahvaljujući u prvom redu stabilnom rastu talijanskog gospodarstva i stabilizaciji u Francuskoj. Tako su se talijanski i francuski CLI u siječnju zadržali na razini prethodnog mjeseca i iznosili su 101 odnosno 100,9 bodova.

CLI za eurozonu kliznuo je u siječnju na 100,5 bodova, s prosinačkih 100,6 bodova. U skupini gospodarstava u nastajanju Kina je ponovo pokazala naznake stabilizacije, nakon višemjesečnog razdoblja slabljenja gospodarskih aktivnosti, uz klizanje OECD-ova pokazatelja u siječnju na 97,6 bodova, s 97,7 bodova u prosincu. Rusija i Brazil i dalje bilježe trend slabljenja rasta. Tako je CLI za Rusiju kliznuo na 98,0 bodova, s 98,4 boda u prethodnom mjesecu. Brazilski se spustio s 97,8 na 97,7 bodova. Pokazatelj za OECD u cjelini spustio se u siječnju na 99,6 bodova, s 99,7 bodova u prethodnom mjesecu.

U takvom su okruženju iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ponovo pozvali odgovorne dužnosnike da poduzmu koordinirane mjere kako bi se preduhitrilo slabljenje svjetskog gospodarskog rasta. Tako je u utorak zamjenik izvršne direktorice MMF-a David Lipton na poslovnom skupu u Washingtonu upozorio na sve “opasnije” ocjene da su dužnosnici širom svijeta iscrpili mogućnosti za podupiranje gospodarskog rasta ili su jednostavno izgubili volju.

Stoga lideri moraju proširiti nastojanja u smjeru poticanja rasta, uključujući proračunske i monetarne poticaje i hitno potrebne strukturne reforme, naglasio je Lipton. Proračunska politika “mora zauzeti istaknutije mjesto u skupu mjera”, istaknuo je dužnosnik MMF-a u utorak na konferenciji američkog Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju. “Teret poticanja rasta pritom je više usmjeren na razvijena gospodarstva” koja imaju proračunskog manevarskog prostora, poručio je.

“Rizici za slabljenje rasta nedvojbeno su daleko više izraženiji nego što su bili dosada te je veća potreba za snažnijim i koordiniranim mjerama”, stoji u pripremljenom tekstu Liptonova govora. Upozorio je također da zimske procjene MMF-a “možda više ne vrijede”, s obzirom na povlačenje kapitala iz gospodarstava u nastajanju i oštar pad globalne trgovine.

You may also like