Home Ekonomija MMF: Svjetsko gospodarstvo raste sporije nego li se očekivalo

MMF: Svjetsko gospodarstvo raste sporije nego li se očekivalo

by admin

Svjetski gospodarski rast bit će vjerojatno slabiji nego što se očekivalo, upozorila je u utorak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), navodeći kao razlog slabiji oporavak razvijenih gospodarstava i pojačano usporavanje u skupini gospodarstava u nastajanju.

“Ukupno gledano, očekujemo da će svjetski gsopodarski rast ostati umjeren i vjerojatno slabiji nego što smo predvidjeli u srpnju”, kazala je Christine Lagarde u pripremljenom govoru na početku dvodnevnog posjeta glavnom gradu Indonezije.

MMF je u srpnju prognozirao da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti 3,3 posto i time neznatno usporiti u odnosu na 2014. kada je uvećano 3,4 posto. Čelnica MMF-a upozorila je gospodarstava u nastajanju, poput Indonezije, da dobro paze kako bi na vrijeme uočili eventualne naznake prelijevanja utjecaja slabijeg kineskog rasta i postroženih uvjeta financiranja na globalnoj razini, kao i izgleda za podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Kineski gospodarski rast usporava, ali ne oštro ni neočekivano, u sklopu prilagodbe novom ekonomskom modelu, konstatira Lagarde. “Prijelaz na model koji će biti više baziran na tržištu i smanjivanje rizika nagomilanih proteklih godina složen je proces i mogao bi biti popraćen određenim problemima”, ističe ona. “No, (kineske) vlasti raspolažu instrumentima i financijskim amortizerima potrebnima za upravljanje tim prijelazom”, napominje.

Related Posts