MMF snizio procjene rasta globalnog gospodarstva

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je blago u ponedjeljak procjene rasta globalnog gospodarstva u 2019. i 2020. godini, dok je izvršna direktorica Christine Lagarde ocijenila da su rizici od oštrog usporavanja globalnog rasta porasli, no i da recesija još nije iza ugla.
MMF u najnovijim prognozama predviđa da će globalno gospodarstvo porasti za 3,5 posto u 2019. i za 3,6 posto u 2020. godini, čime je snizio projekcije iz listopada za 0,2 postotna boda, odnosno 0,1 postotni bod. Time je snizio svoje procjene po drugi put u protekla tri mjeseca. Snižene prognoze odražavaju naznake slabosti u Europi, pri čemu je najveća izvozna sila, Njemačka, pogođena novim standarima o emisijama iz automobila, dok je Italija pod pritiskom zbog najnovijeg spora između Rima i Bruxellesa oko talijanskog proračuna.

Rast u eurozoni trebao bi usporiti na 1,6 posto u 2019. godini, s 1,8 posto u 2018. godini, čime je listopadska procjena snižena za 0,3 postotna boda, kažu u MMF-u. MMF je snizio procjene rasta za zemlje u razvoju, na 4,5 posto u 2019., čime je prognoza iz listopada snižena za 0,2 postotna boda i predstavlja usporavanje rasta u usporedbi s rastom od 4,7 posto u 2018. godini. “Tržišta u nastajanju i gospodarstva u razvoju našla su se na testu zbog teških vanjskih uvjeta u posljednjih nekoliko mjeseci u kontekstu trgovinskih napetosti, rasta kamatnih stopa u SAD-u, aprecijacije dolara, odljeva kapitala i promjenjivih cijena nafte”, ističe se u MMF-ovu izvješću.

MMF je zadržao pak procjene iz listopada za američko gospodarstvo, za koje u 2019. predviđa rast od 2,5 posto i od 1,8 posto u 2020., ističući kontinuirano snažnu domaću potražnju. Također je potvrdio procjenu rasta kineskog gospodarstva od 6,2 posto za ovu i iduću godinu, no upozorio je da bi tamošnja gospodarska aktivnost mogla biti slabija od očekivanja ako se nastave trgovinske napetosti, pa i unatoč nastojanjima kineske vlade da podupru rast gospodarstva većom fiskalnom potrošnjom i pojačanim bankarskim kreditiranjem. “Kao što je bilo viđeno 2015–16., zabrinutost u vezi zdravlja kineskog gospodarstva mogla bi izazvati nagle, dalekosežne rasprodaje na financijskim i tržištima roba, što stvara pritiske na njezine trgovinske partnere, izvoznike roba te ostala tržišta u nastajanju”, tumače u MMF-u.

U MMF-u očekuju da će britansko gospodarstvo ove godine ostvariti rast od 1,5 posto, premda postoje neizvjesnosti u pogledu tih projekcija, koje se temelje na pretpostavci da će izlazak Britanije iz EU-a biti uređen, napominju. Rijetka svijetla točka je Japan, kojem MMF predviđa rast od 1,1 posto u ovoj godini, čime je podigao raniju prognozu za 0,2 postotna boda, a što pripisuje očekivanim većim poticajima na strani državne potrošnje, koji bi trebali anulirati učinke planiranih povećanja kod oporezivanja potrošnje u listopadu.

MMF je pozvao političare da provode strukturne reforme dok globalno gospodarstvo ostvaruje solidan rast.

Lagarde: Rizik od oštrijeg usporavanja globalnog rasta, ali ne i recesija

Izvršna direktorica MMF-a Lagarde ocijenila je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, nakon objave sniženih prognoza, da je rizik od oštrijeg usporavanja globalnog rasta porastao, no isto tako i da recesija još nije iza ugla. Zatražila je od vlada da otklanjaju gospodarske slabosti, posebice smanjivanjem javnih dugova te im poručila neka “popravljaju krov dok sija sunce”.

Kako zamah rasta doseže svoj vrhunac, a rizici za prognoze rasta jačaju, političari se moraju sada fokusirati na mjere za sprečavanje budućeg usporavanja, poručili su iz MMF-a. “Glavni zajednički prioritet u politici za države jest da zajedničkim snagama i brzo otklone svoje trgovinske nesporazume i posljedičnu neizvjesnost, umjesto da dodatno povećavaju štetne barijere i destabiliziraju globalno gospodarstvo koje već usporava”, poručuju iz MMF-a.

You may also like

0 comments