Home Ekonomija MMF poziva na koordinirane mjere za poticanje globalnog rasta

MMF poziva na koordinirane mjere za poticanje globalnog rasta

by admin

Tranzicija u Kini i niže cijene robe pritišću izglede za gospodarski rast u svijetu pa je nužno poduzeti odlučne i koordinirane mjere kako bi se poduprle aktivnosti, upozorili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uoči sastanka dužnosnika 20 najvećih svjetskih gospodarstava G20.

“Rizici slabljenja prevladavaju a istodobna bi materijalizacija nekih od tih rizika značila znatno slabije izglede”, ustvrdio je zajmodavac u bilješci pripremljenoj uoči sastanka ministara financija i središnjih bankara članica G20 u petak i subotu u Turskoj.

Rizici slabljenja izgleda ojačali su zbog nestabilnosti financijskih tržišta, pada cijena sirovina, slabijih kapitalnih tokova, deprecijacije valuta tržišta u razvoju i slabijem rastu u Kini, smatra MMF. Iz MMF-a ukazuju na potrebu provedbe strukturnih reformi kako bi se povećao potencijalni bruto domaći proizvod (BDP) u razvijenim i u gospodarstvima u razvoju. Razvijena gospodarstva trebala bi nastaviti s provedbom labave monetarne politike a i fiskalna bi politika trebala biti poticajna za rast, mišljenja je MMF.

Međunarodni zajmodavac smatra da bi se odluke američke središnje banke trebale i dalje temeljiti na gospodarskim pokazateljima i očekuje da će Fed tek postupno ići u smjeru normalizacije monetarne politike, s obzirom da zasad nema naznaka izrazitijih pritisaka plaća i cijena. Europskoj središnjoj banci (ECB) pak savjetuju da proširi program kvantitavnog ublažavanja ako izostane potrebno jačanje inflacije u skladu sa ciljanom cjenovnom stabilnošću u srednjoročnom razdoblju.

Japanska središnja banka trebala bi biti spremna za daljnje ublažavanje monetarne politike, stoji dalje u preporukama MMF-a. Što se tiče gospodarstava u nastajanju, MMF savjetuje postizanje primjerene ravnoteže između poticanja rasta i suzbijanja ranjivosti. Kini tako savjetuju da kao prioritet odredi glatku tranziciju prema održivijem gospodarskom rastu. Strukturne reforme za povećanje održivog rasta razlikuju se od zemlje do zemlje i gospodarstva koja bilježe viškove i ona s manjkovima trebala bi uskladiti nastojanja kako bi se smanjile prekomjerne neravnoteže i podupro rast, dodaju iz MMF-a.

Related Posts