MMF: Neka FED ne podiže kamate

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je u četvrtak američku središnju banku Fed da odgodi povećanje ključnih kamatnih stopa do 2016. godine, dok pokazatelji o rastu plaća ili inflacije ne budu jasniji. MMF vjeruje da se u američkom gospodarstvu nazire niz ranjivosti koje bi mogle izazvati ozbiljne poteškoće u cjelokupnom gospodarstvu, navodi se u godišnjem izvješću MMF-a.

“Odgoda povećanja kamata pružila bi značajno osiguranje od rizika dezinflacije, preokreta u politici i vraćanja na politiku održavanja kamata na nultoj razini”, navodi MMF. A zbog mogućih globalnih posljedica povećanja kamata, važna je komunikacija Feda, poručio je MMF i predložio da čelnici središnje američke banke održavaju konferencije za novinare jednom mjesečno. Trenutačno Fed održava te konferencije šest puta godišnje. Predsjednica Feda Janet Yellen kazala je nedavno da središnja banka kani ove godine povećati ključne kamate, ako se rast najvećeg svjetskog gospodarstva nastavi kao što se očekuje. Stoga većina analitičara procjenjuje da bi Fed mogao povećati kamate, po prvi puta nakon osam godina, u rujnu.

Međutim, u prvom tromjesečju američko je gospodarstvo palo za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok prvi pokazatelji iz drugog kvartala ne najavljuju snažan, nego tek umjereni oporavak. MMF poručuje da će to “neizbježno povući na dolje rast u 2015., koji se sada procjenjuje na 2,5 posto”. To je, doduše, bolje u odnosu na nedavne procjene OECD-a, koji je smanjio prognozu rasta gospodarstva SAD-a na 2 posto.

Analitičari kažu kako se MMF plaši da bi povećanje kamata u SAD-u moglo naštetiti tržištima u razvoju jer bi to moglo izazvati odljev kapitala s tih tržišta, kao što je to bio slučaj prošle godine kada je Fed ukinuo poticajne mjere kupnje državnih obveznica. Nakon povećanja kamata, kapital bi se s tržišta u razvoju počeo seliti u SAD-u, gdje bi prinosi porasli, što bi izazvalo previranja na svjetskom financijskom tržištu, dok bi tržišta u razvoju ostala bez tih investicija, što bi naštetilo cjelokupnim gospodarstvima.

 

You may also like