Međunarodni monetarni fond sudjelovat će u trećem paketu pomoći Grčkoj jedino pod uvjetom da se ponudi zaokruženi program koji uključuje restrukturiranje grčkog duga, kazala je u petak direktorica MMF-a Christine Lagarde.Plan vrijedan do 86 milijarda eura nije održiv bez restrukturiranja duga, kazala je za francuski radio Europe 1. “To je razlog zbog kojeg su europske zemlje prihvatile načelo restrukturiranja duga” u izjavi objavljenoj sa eurosummita 13. srpnja, dodala je.

Dok se nekoliko zemalja eurozone uključujući Njemačku protivi otpisu dugova postoje i drugi modaliteti, kaže Lagarde. Nije rekla koliko se točne duga treba otpisati no postoje tri metode koje bi se mogle koristiti da grčki dug postane održiv. Grči vjerovnici EU, MMF i Europska središnja banka mogli bi značajno produljiti rokove, poček i maksimalno smanjiti kamate, kazala je. Lagarde ističe da će MMF sudjelovati u programu pomoći samo ako postoji sveobuhvatni program “koji stoji na dvije noge”.

Pojasnila je kako je prva noga grčko dubinsko provođenje reofrmi i fiskalna disciplina a druga vjerovnička koji moraju osigurati financiranje i restrukturiranje duga. “To su pravila koja se primjenjuju na sve članice MMF-a”, poručuje Lagarde.

Related Posts