MMF: Hrvatska se mora energičnije pozabaviti fiskalnim reformama

Iduća hrvatska vlada mora se energično pozabaviti rješavanjem fiskalnih nevolja, posebno kroz smanjenje javne potrošnje, poručeno je u petak iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Hrvatska će ove godine ostvariti rast prvi puta nakon dugo vremena i sada bi bilo pravo vrijeme da se energično pozabavi fiskalnom konsolidacijom i da preusmjeri fokus na rashodnu stranu proračuna”, poručio je u petak tijekom posjeta Ljubljani čelnik MMF-ove misije u Hrvatskoj Johannes Wiegand.

Po njegovim riječima, postoji značajan potencijal u proračunu za smanjenje rashoda, posebno u proračunskim transferima, zapošljavanju u javnom sektoru i državnoj upravi. Moguća je efikasnija organizacija socijalnih prava na onim mjestima na kojima se ona preklapaju na državnoj i lokalnoj razini, navodi on.

“Hrvatska ima puno veći udio proračunskih transfera nego većina gospodarstava u regiji… Treba također reformirati strukturu upravljanja, s obzirom na preklapanje odgovornosti njezinih različitih slojeva”, kazao je Wiegand.

You may also like

0 comments