MMF dao BIH novi kredit od 55o milijuna eura

Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) načelno su usuglasili novi kreditni aranžman vrijedan oko 550 milijuna eura, potvrdili su u utorak u Sarajevu članovi pregovaračkih timova po okončanju razgovora koji su trajali gotovo dva tjedna.

“Postigli smo sporazum… o ekonomskom programu koji može dobiti potporu u vidu 36-mjesečnog proširenog aranžmana u iznosu od oko 550 milijuna eura”, stoji u priopćenju iz sarajevskog ureda MMF-a dostavljenom lokalnim medijima u BiH uz objašnjenje kako dogovor još mora dobiti suglasnost Izvršnog odbora MMF-a, što se očekuje u srpnju.

Kako se navodi, BiH će usuglašeni kreditni iznos dobiti na raspolaganje kroz redovite rate tijekom trogodišnjeg razdoblja uz uvjet provedbe dogovorenih reformi.

Rok vraćanja kredita je deset godina uz grace razdoblje od četiri i pol godine. “Riječ je o vrlo povoljnom aranžmanu koji praktično znači kako ćemo zadnju ratu kredita vratiti tek kroz 13 godina”, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon okončanja pregovora vođenih u Sarajevu.

Procjena je MMF-a kako gospodarstvo u BiH pokazuje značajnije znakove oporavka te kako će rast bruto domaćeg proizvoda (GDP) ove godine u toj zemlji dosegnuti stopu od 3 posto. Inflacija je uz to ostala niska zahvaljujući aranžmanu valutnog odbora, odnosno čvrstom vezivanju domaće valute uz euro.

Program gospodarskih reformi u BiH, kojega će MMF poduprijeti novim kreditom, kako je navedeno, ima tri glavna cilja. Prvi je poboljšanje poslovnog okruženja, drugi otvaranje više radnih mjesta u privatnom sektoru, a treći povećanje potencijala za rast gospodarstva.

Stoga je predviđena provedba niza različitih mjera, od poboljšanja zakonodavnog okvira kako bi on bio poticajan za poduzetništvo, preko novog kruga privatizacije tvrtki u državnom vlasništvu, do reforme poreznog sustava i jačanja samostalnosti Središnje banke BiH.

Kako je potvrđeno, MMF je novi kreditni aranžman uvjetovao i otklanjanjem slabosti u bankarskom sektoru te jačanjem nadzora nad poslovnim bankama i njihovim poslovanjem.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić uz to je najavio i “rigorozno smanjenje javne potrošnje”. Očekuje se kako će nakon odluke MMF-a Svjetska banka (WB) i Europska unija također osigurati dodatna kreditna sredstva za potporu razvitku BiH.

You may also like