MMF će sniziti prognoze rasta zbog trgovinskog rata

Trgovinski rat Kine i SAD-a već utječe na poslovno povjerenje i ulaganja u Aziji, rekao je visoki dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), upozorivši da bi zajmodavac u siječnju mogao dodatno sniziti prognoze globalnog gospodarskog rasta.
„Ulaganja su znatno slabija nego što se očekivalo. Moje je tumačenje da kanal povjerenja već utječe na svjetsko gospodarstvo, osobito na azijska gospodarstva”, upozorio je u ponedjeljak direktor odjela MMF-a za Aziju i Pacifik Changyong Rhee. Po njegovim bi riječima trgovinski rat u azijskoj regiji najteže mogao pogoditi Japan i Južnu Koreju zbog njihove ovisnosti o izvozu u Kinu,

MMF je u listopadu zbog mogućih posljedica kinesko-američkog trgovinskog rata snizio prognoze globalnog rasta u ovoj i idućoj godini s 3,9 na 3,7 posto. Očekuju da će u azijskoj regiji gospodarske aktivnosti sljedeće godine usporiti na 5,4 posto, s prognoziranih ovogodišnjih 5,6 posto.

S obzirom na usporavanje u Aziji, Europi i SAD-u, MMF bi u siječnju mogao dodatno sniziti procjene za svjetsko gospodarstvo, ističe Rhee. “Smatramo da je svjetski gospodarski rast nešto sporiji nego što smo procijenili u listopadu”, rekao je Rhee.

„Neizvjesnost je jako izražena… inače neizvjesnost podrazumijeva da rast može biti brži i sporiji no što se trenutno procjenjuje. U ovom trenutku mi smatramo da je rizik sporijeg rasta nešto veći”, izjavio je dužnosnik MMF-a.

U osvrtu na stanje u Kini, Rhee primjećuje da Peking ne pribjegava opsežnim poticajima unatoč sve izraženijim nepovoljnim vanjskim trendovima. Takvu politiku objašnjava kineskom potrebom za rješavanjem dugoročnih problema, kao što je suzbijanje prekomjernog duga.

„Oni još ne intenziviraju (poticaje), ali ih više i ne ograničavaju. To ne isključuje mogućnost da, u slučaju eskalacije trgovinskih napetosti i usporavanja rasta, neće biti spremni posegnuti za poticajima”, napomenuo je.

“Mi smo (u MMF-u) fokusirani na srednjoročne ciljeve, poput razduživanja, koji su po nama i dalje važni za financijsku stabilnost, to je srž naših savjeta (Kini)”, dodao je dužnosnik MMF-a.

„Drugim riječima, ako zaista pokušaju upotrijebiti poticaje, nadamo se da će se više služiti alatima fiskalne politike nego kreditnom ekspanzijom”, zaključio je.

Kina i Sjedinjene Države razmijenile su u ponedjeljak pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) optužbe za nepoštenu trgovinsku praksu. SAD je u ponedjeljak optužio Kinu da svojom “nepoštenom konkurentskom praksom” šteti inozemnim tvrtkama i radnicima čime krši propise WTO-a te je najavio da će Washington predvoditi reforme.

Američki trgovinski predstavnik Dennis Shea govorio je na početku dvodnevne sjednice na kojoj se razmatra američka trgovinska politika. Riječ je o sastanku koji se održava svake dvije godine u WTO-u. Američka ekonomija “jedna je od najotvorenijih i najkompetitivnijih na svijetu” i među onima je koje imaju najniže carine na svijetu, ustvrdio je Shea.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predana je kompetitivnom tržištu i slobodnoj, poštenoj i recipročnoj trgovini, rekao je. Odbacio je kritike da SAD sve više postaje “jednostrana i protekcionistička država”.

No Kina nastavlja provoditi “netržišnu industrijsku politiku i druge nepoštene kompetitivne prakse”, kako bi podržala svoju industriju i ograničila ili diskriminirala strane tvrtke i njihovu robu i usluge, rekao je Shea. “WTO nije dobro opremljen da bi odgovorio na taj izazov iz Kine koja je u ekonomiji i trgovini i dalje merkantilistički orijentirana i prakticira državno gospodarstvo”, rekao je Shea.

Njegov kolega Zhang Xiangchen je pred WTO-om pozvao SAD na provedbu reforme WTO-a, ali s “pozicija jednakosti”. Optužio je SAD da provodi mjere poput nametanja carina na čelik i intelektualno vlasništvo i tako prijeti vraćanjem na “jednostranu politiku”.

You may also like

0 comments