Mjere za energetsku učinkovitost nedostatne

Poruka iz IEA prije COP28

Mjere za promicanje energetske učinkovitosti nisu dovoljne za postizanje pariških klimatskih ciljeva, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) uoči početka klimatskih pregovora UN COP28.

Prema njezinim riječima, ove su godine na globalnoj razini usporena ulaganja u poboljšanje energetskog intenziteta, što je glavno mjerilo energetske učinkovitosti.

Ako želimo postići nultu neto emisiju iz energetskog sektora do 2050. godine, što je bitno za ograničavanje globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzijusa, ulaganja u poboljšanja energetske učinkovitosti trebala bi se povećati za više od četiri posto godišnje u prosjeku do 2030. godine. Ove godine povećanje je iznosilo 1,3 posto, što je znatno manje od onoga što bi bilo potrebno za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma.

Prema IEA-i, ovogodišnji rezultati rezultat su gospodarskog oporavka u energetski intenzivnim sektorima poput petrokemijske i zrakoplovne industrije, kao i veće potražnje za klimatizacijskim uređajima.

“Svjetske klimatske ambicije ovise o našoj sposobnosti da globalni energetski sustav učinimo mnogo učinkovitijim”, rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Ako zemlje žele zadržati cilj od 1,5 stupnjeva Celzijusa nadohvat ruke, a istodobno podržavaju energetsku sigurnost, napredak u energetskoj učinkovitosti u ovom desetljeću je “kritičan”, dodao je

You may also like