Mirovinski fondovi u SAD-u dosegli limit zaduživanja

Američko ministarstvo financija objavilo je da obustavlja ulaganja dva mirovinska fonda državnih službenika kako bi se izbjeglo probijanje limita proračunske potrošnje.

Takvi su knjigovodstveni potezi sastavni dio nastojanja američkih vlasti da uredno podmiruju financijske obveze dok Kongres ne podigne plafon zaduživanja, koji trenutno iznosi nešto više od 20.000 milijardi dolara.

Ministar financija Steven Mnuchin pozvao je u pismu čelnike Kongresa da “zaštite vjerodostojnost Sjedinjenih Država i što prije povise statutarno ograničenje zaduživanja”.

Prošlog tjedna Mnuchin je izvijestio Kongres da će ministarstvo morati početi poduzimati “izvanredne mjere” kako bi nastavili uredno podmirivati financijske obveze budući da se kabinet ponovo približava propisanom plafonu.

Jučerašnja objava podrazumijeva da ministarstvo neće ulagati mirovinsku štednju dva državna fonda dok Kongres ne usvoji njihov zahtjev.

Kongres je prošlog petka usvojio zakon o hitnom financiranju do 22. prosinca ali nije riješio pitanje limita zaduživanja nakon isteka važećeg privremenog rješenja krajem prošlog tjedna.

Budući da savezne vlasti tradicionalno bilježe deficit u javnim financijama, moraju se zaduživati kako bi financirale rad tijela javne uprave, uključujući plaće, socijalnu skrb i ostale stavke koje se financiraju iz proračuna.

Za mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame Kongres je u više navrata doveo kabinet na sam rub nemogućnosti podmirivanja financijskih obveza budući da su republikanci koristili limit zaduživanja kako bi nametnuli smanjenje javne potrošnje.

Prema uredu za proračun kabinet predsjednika Donalda Trumpa vjerojanć će nesmetano funkcionirati do proljeća i uredno podmirivati financijske obveze iz područja zdravstvene i socijalne skrbi.

Analitičari napominju da bi neuredno podmirivanje financijskih obveza u Washingtonu imalo katastrofalne posljedice po svjetski financijski sustav.

You may also like