Miro Cerar odbio smjenu ministra pravosuđa zbog slučaja Janša

Ljubljana – Slovenski premijer Miro Cerar odbio je poziv oporbenog čelnika Janeza Janše da smijeni svog ministra pravosuđa Gorana Klemenčiča koji je navodno 2013. godine, kao tadašnji predsjednik protukorupcijskog povjerenstva, sudjelovao o kampanji diskreditacije Janše te tako izazvao pad tadašnje vlade.
Cerarov kabinet u ponedjeljak je u priopćenju za javnost naveo da je Cerar zadovoljan detaljnim pojašnjenjima koje mu je na sastanku u četiri oka o tom slučaju dao Klemenčič te da on i dalje uživa premijerovo povjerenje. Izvješće Klemenčičeva povjerenstva iz početka 2013. godine, prema kojemu Janša protukorupcijskom pojerenstvu nije prijavio svu imovinu i prihode koji su se za oko 200.000 eura razlikovali od onih navedenih u imovinskoj kartici, izazvalo je sumnje o nelegalnim Janšinim prihodima, nakon čega su dvije stranke izašle iz njegove tadašnje koalicije. Parlament je onda tri mjeseca kasnije Janši izglasovao nepovjerenje, a za predsjednicu nove vlade imenovao Alenku Bratušek.

Vrhovni sud u četvrtak je na Janšinu žalbu, uloženu nakon objave izvješća protukorupcijskog povjerenstva o njegovoj imovini, donio konačnu presudu prema kojoj su tim izvješćem bila kršena Janšina ustavna prava. Glavna zamjerka Vrhovnog suda je da je povjerenstvo objavom izvješća prekoračilo svoje ovlasti jer ga nije smjelo iznijeti u javnost bez priloženog teksta u kojemu bi se o tome izjasnio i sam Janša. Pri tome Vrhovni sud nije ulazio u meritum odnosno sadržaj izvješća protukorupcijskog povjerenstva, a među ostalim je dopustio i mogućnost obnove postupka o stanju Janšine imovine.

Janša je novu odluku Vrhovnog suda u svoju korist nazvao razlogom zbog kojih bi Klemenčič odmah iz moralnih razloga morao dati ostavku ili biti smijenjen. Među ostalim, rekao je Janša, pokazalo se da je Klemenčič bio sudionik u zavjeri protiv tadašnje vlade, za što je iskorišteno instrumentalizirano izvješće protukorupcijskog povjerenstva kako bi se Janšu diskreditiralo, pri čemu su se, kako je ustvrdio, koristile i “gestapovske metode”.

Klemenčič je u subotu u razgovoru za Slovensku televiziju kazao da poštuje odluku Vrhovnog suda, ali da je protukorupcijsko povjerenstvo u vrijeme kad ga je on vodio, radilo u dobroj vjeri, da su analizu i ocjenu Janšina imovinskog stanja potvrdili stručnjaci i sva tri člana povjerenstva i da je spomenuto izvješće, prije nego što je poništeno na Vrhovnom sudu, bilo potvrđeno na svim nižim instancama. “Kad je povjerenstvo prije tri godine počelo izvoditi kontrolu nad imovinskim stanjem političke elite, bili smo svjesni da smo na klizavom terenu jer smo morali raditi bez prethodne prakse i po zakonu koji nije bio sasvim dorađen”, kazao je Klemenčič. On smatra da je komisija kad ju tada vodio započela važan i pionirski posao, iako ne isključuje da je bilo i grešaka.

Janša je međutim ustvrdio da nakon presude Vrhovnog suda sporno izvješće, koje ga je u konačnici stajalo premijerskog položaja, “više ne postoji” i da je bespredmetno govoriti o mogućoj obnovi postupka i ponovnog istraživanja njegove imovine i prihoda. Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) najavila je da ispituje mogućnost pokretanja interpelacije, odnosno postupka opoziva ministra Klemenčiča u parlamentu, nakon što je premijer odbio da ga sam smijeni.

You may also like