Miro Cerar: Naši su zahtjevi u Bruxellesu djelomično ispunjeni

Slovenija je djelomice uspjela u svojim zahtjevima koji su je potakli na davanje inicijative za sinoćnju konferenciju o izbjeglicama koji se kreću balkanskom rutom, jer su neki njeni zahtjevi bili i uvaženi, izjavio je nakon dolaska s konferencije slovenski premijer Miro Cerar “Slovenija je uspjela sa svojim prijedlozima u okviru mogućnosti koje su postojale”, navedeno je u Cerarovoj izjavi koju je prenio njegov kabinet.

“Bitno je to da još uvijek nije riješen problem u državama izvora odakle izbjeglice dolaze, te problem njihova tranzita izvan država EU-a”, navodi Cerar, te dodaje da će i dalje nastojati da se što bolje pojača nadzor izbjegličkog vala u Grčkoj “što je u zajedničkoj izjavi djelomice i uvaženo”. Slovenija isto tako pozdravlja zaključak po kojoj će u roku od tjedan dana na njenu granicu s Hrvatskom biti raspoređeno 400 policajaca iz država EU-a. Mediji navode da je riječ o ponudi država Višegradske skupine, ali i Njemačke, Austrije i Italije, a trebali bi doći u Sloveniju temeljem bilateralnih ugovora.

Oni će u Sloveniju, prema očekivanjima slovenske vlade, pojačati slovensku policiju na granici, kako u ljudstvu, tako i u opremi, a za LJubljanu je bitno da se sve obveze navedene u prihvaćenoj izjavi provode jer će u suprotnom biti prisiljena djelovati samostalno. Slovenski novinare koji na južnoj granici s Hrvatskom prate razvoj situacije tvrdili su jučer da je policija dobila posebna upozorenja da ne smiju bez kontrole među migrante propuštati niti strane djelatnike, zbog čega su na više sati bili blokirani djelatnici UNHCR-a koji su željeli djelovati na području Rigonca, ali i jedan konvoj s njemačkom humanitarnom pomoći, te da za zadržavanje uz granicu zbog praćenja humanitarne krize ili djelovanje u korist izbjeglica treba dobiti posebnu dozvolu slovenske civilne zaštite.

U Sloveniju je iz Hrvatske u zadnja 24 sata ušlo oko 10.000 migranata, priopćilo je u ponedjeljak ravnateljstvo slovenske policije, dodajući da je najveći broj migranata prešao zelenu granicu u Rigoncima, gdje je slovenska policija tijekom noći i ujutro prihvatila 2.780 ljudi, a očekuju i treću pošiljku vlakom iz Opatovca u kojemu je preko 1400 izbjeglica.

Neprestano traje registracija migranata i njihovo prebacivanje u tranzitne centre u kojima je prije podne bilo oko 13.000 ljudi, najviše u Brežicama i Dobovi. U najvećem centru za prebacivanje migranata u Austriju, šatorskom naselju u Šentilju, jutros je bilo oko tisuću ljudi jer se kamp praznio i tijekom noći, a nove odlaske očekuju i tijekom današnjeg dana.  U deset dana otkako je izbjeglička kriza pogodila i Sloveniju u tu je zemlju ušlo 73.000 izbjeglica i migranata, dok ih je u posljednjih šest dana u Austriju prebačeno 48.000, navode službeni podaci slovenske policije od ponedjeljka koji nisu sasvim ažurirani.

Slovensko ministarstvo unutarnjiih poslova je jučer popodne, tijekom trajanja summita o izbjelicama u Bruxellesu, objavilo da se tijekom dana i noći očekuje dolazak 15.000 izbjeglica preko slovensko-hrvatske granice, ali je jutros objavljeno da je broj znatno manji i da je primljeno oko 10.000 ljudi. Podatke da je sredinom prošlog tjedna dnevni prihvat migranata iz Hrvatske na slovenskoj granici iznosio čak skoro 13.000 migranata, te da je Slovenija na izmaku snaga, dovodi u pitanje i hrvatska strana koju Slovenija optužuje za nekooperativnost i disperzirano slanje migranata bez najave. “Netočno je da je u Sloveniju u jednom danu došlo više od 12.000 izbjeglica. To je neistina”, kazao je Ostojić za vodeći slovenski list, u razgovoru vođenom u Opatovcu potkraj tjedna.

On je kao problem u komuniciranju sa Slovenijom naveo to što je ona prije dolaska izbjegličkog vala govorila da dnevno može primiti 8.000, a kasnije to smanjila najprije na 4.000, a onda na 2.500 migranata dnevno. “No, niti u jednom trenutku od kada je Mađarska zatvorila granicu za migrante, prema Sloveniji nismo slali više od 6.500 ljudi”, kazao je ministar Ostojić koji glavni problem vidi u Grčkoj koja, kako navodi, prazni svoje izbjegličke kampove i ne kontrolira “schengensku” granicu prema Turskoj.

Makedonija može primiti maksimalno 2000 migranata, izjavio je njezin predsjednik Đorge Ivanov, reagirajući na najavu Europske unije o otvaranju 100.000 prihvatnih mjesta za izbjeglice u Grčkoj i na Balkanu radi svladavanja migracijske krize. “Sposobnost prihvata Makedonije iznosi 2000 izbjeglica maksimalno, uz pomoć UNHCR-a i Crvenog križa”, izjavio je Ivanov u Bruxellesu makedonskom tisku.

Šefovi država i vlada deset zemalja članica (Njemačka, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Luksemburg, Nizozemska, Rumunjska i Slovenija) ali i tri zemlje koje ne pripadaju Uniji – Albanije, Makedonije i Srbije, okupili su se u nedjelju u Bruxellesu kako bi ispitali načine svladavanja neviđene migracijske krize koja potresa Europu.

Na 100.000 prihvatnih mjesta, Grčka je pristala pripremiti uz pomoć UNHCR-a 30.000 mjesta do kraja godine. Naknadno će se osigurati 20.000 mjesta u obiteljima i u stanovima čije unajmljivanje subvencionira UNHCR.

Pedeset tisuća preostalih mjesta otvorit će se duž balkanske rute u suradnji s UN-om. Makedonija “može biti tek tranzitna zemlja, nema kapaciteta da prihvati veliki broj izbjeglica na svojem teritoriju u slučaju zatvaranja koridora” kojim se kreću migranti na putu za zapadnu Europu, istaknuo je Ivanov.

You may also like