Slovenski premijer Miro Cerar počeo je u četvrtak ujutro niz sastanaka namijenjenih određivanju novog slovenskog arbitra u arbitražnom sudu koji je trebao riješiti granični prijepor s Hrvatskom, a o tome će govoriti poslijepodne na konferenciji za novinare.

Uoči Cerarovih susreta s čelnicima političkih stranaka, parlamentarcima i pravnim stručnjacima nije bilo izjava, a mediji navode da će ime novog slovenskog arbitra vjerojatno biti poznato već danas iako 15-dnevni rok koji je Sloveniji odredio sud istječe 20. ovog mjeseca. Mediji navode da su se usklađivanja Cerara i njegovi susreti s političkim predstavnicima odvijali još kasno sinoć, a glavna je dilema treba li Slovenija predložiti novog stručnjaka u sud koji je slovenski državljanin ili nekog eminentnog stranog pravnika, kao što je to bio slučaj kod posljednjeg imenovanja.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez navodno se zalaže za stranog stručnjaka, stručnjak za međunarodno pomorsko pravo Marko Pavliha za stranog, dok je Cerar sklon tome da se izbor prepusti predsjedniku arbitraže Gilbertu Guillaumeu.

I nakon što je Hrvatska započela postupak izlaska iz arbitraže zbog kontaminacije procesa, te predložila slovenskoj strani da se izlaz za granični prijepor nađe u izravnim razgovorima, Slovenija inzistira da arbitraža “nije mrtva”, štoviše da je to jedini način da se riješi granično pitanje Slovenije i Hrvatske, ali i drugi granični prijepori u regiji kojima bi slovensko-hrvatski slučaj mogao poslužiti kao model.

Slovenski predsjednik Borut Pahor susreo se sinoć s akterima slovenske politike, te poručio da je i on za nastavak arbitraže. Hrvatska reakcija na arbitražni skandal bila je pretjerana i neproporcionalna, a arbitražu treba nastaviti i donijeti arbitražnu presudu, ocijenio je slovenski predsjednik koji je kao premijer 2009. godine i potpisao arbitražni sporazum s tadašnjom hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor.

Kako javljaju slovenski mediji, Pahor je jučer kazao da bi “politika jednostranog otkazivanja ugovora” mogla “ugroziti postojeću pravnu, sigurnosnu i političku arhitekturu” u ovom dijelu Europe, a da bi to imalo “nesagledive posljedice za stabilnost regije i proces širenja EU-a”. Slovenski mediji arbitražni skandal i postupanje Hrvatske nakon što je on izbio tumače kao posljedicu navodnog porasta nacionalizma prije predstojećih parlamentarnih izbora, odnosno dodvoravanjem vodećih političkih stranaka biračkom tijelu.

Navode bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše kako je Slovenija svoju poziciju u arbitraži ugrozila približavanjem Rusiji stranka slovenskog premijera Mire Cerara odlučno je odbacila, navevši da Janša tako želi steći političke poene protiv sadašnje vlade koja je omogućila izlazak iz recesije i novi rast, a sve kako bi doveo do novih prijevremenih izbora i destabilizirao politički položaj.

Related Posts