Miro Cerar ima dvotrećinsku nepopularnost

Javna potpora slovenskoj koalicijskoj vladi premijera Mire Cerara i dalje je niska, pa je neuspješnom ocjenjuje dvije trećine birača, a oporbene stranke u slučaju prijevremenih izbora osvojile bi većinu mandata u parlamentu, pokazuje najnovije mjesečno ispitivanje koje je agencija Ninamedia obavila za Slovensku televiziju i dnevni list “Dnevnik”.

Cerarovu trostranačku koaliciju neuspješnom je ocijenilo 65,6 posto ispitanika, njegova je stranka po trenutačnom rejtingu na drugom mjestu iza vodeće oporbene stranke, a stranke koalicije općenito gube potporu u odnosu na one koje u sadašnjem sazivu parlamenta čine opoziciju, pokazalo je ispitivanje provedeno prošlog tjedna.Najveći rast potpore u odnosu na anketu provedenu prije mjesec dana imaju dvije opozicijske stranke – Udružena ljevica (ZL)i konzervativna Nova Slovenija (NSI), dok je potpora najviše pala stranci Socijalnih demokrata (SD) koji sudjeluju u sadašnjoj vladajućoj koaliciji.

Drugi mjesec zaredom stranka s najvećom javnom potporom je Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janez Janše za koju bi glasovalo 13,2 posto birača, za Cerarovu Stranku modernog centra (SMC) izjasnilo se 11,7 posto ispitanih, za Udruženu ljevicu (ZL) 10,9 posto, dok se potpora Socijalnim demokratima (SD) smanjila na 8,5 posto. Kad bi prijevremeni izbori bili sada, zastupnička mjesta dobili bi još Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i demokršćanska Nova Slovenija (NSI), dok bi ostale stranke ostale ispod praga od 4 posto za ulazak u parlament. Iako bi oporba na izborima osvojila više glasova, vladu bi s obzirom na heterogenost oporbe i stranačku rascijepljenost bilo vrlo teško sastaviti, pokazala je anketa.

U parlamentu koji ima 90 zastupničkih mjesta SDS bi imala 21 mandat, ZL 17 mjesta, SD 13 mandata, DESUS 8, a NS 7 zastupnika, pokazala je anketa. Na listi najpopularnijih slovenskih političara prema novoj anketi po prvi put se plasirala povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc, na drugom je mjestu predsjednik države Borut Pahor, a na trećem mjestu eurozastupnica iz redova Socijaldemokrata Tanja Fajon, dok je premijer Cerar na četvrtom mjestu.

You may also like