Miran početak tjedna na naftnim tržištima

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 45 dolara a pozornost ulagača u okruženju prekomjerne ponude usmjerena je na drugu polovinu tjedna i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i podatke s američkog tržišta rada.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,80 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 41,64 dolara. Oba su tržišta na dobrom putu da studeni završe u cjenovnom minusu od 10 posto.

U fokusu je pozornosti ovotjedni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), na kojem bi članice trebale usuglasiti stajališta o proizvodnoj strategiji u kontekstu sadašnjih niskih cijena nafte. Većina analitičara ne očekuje smanjenje proizvodnje ali vode računa o mogućnosti da je Saudijska Arabija sada sklonija suradnji s ostalim članicama u smjeru podrške cijenama nego što je dosada bio slučaj.

OPEC i Rusija mogli bi “koordinirano pokušati u nekom obliku smanjiti proizvodnju”, izjavio je Jonathan Barratt iz sydnejskog Ayers Alliancea. “Tržište je i dalje prekomjerno opskrbljeno ali zaista mi se čini da bi se to vrlo brzo moglo promijeniti ukoliko se promijene kamatne stope u Sjedinjenim Državama, što bi značilo i veću potražnju“, tumači Barratt. Trgovci su stoga u kalendarima na kraju tjedna ubilježili objavu izvješća o američkoj zaposlenosti u studenom, budući da bi dobra brojka povećala šanse za podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u u prosincu.

Pozornost će na OPEC-ovom sastanku 4. prosinca privlačiti i tema povratka iranske nafte na tržište nakon ukidanja sankcija. Iran, nekad drugi po veličini proizvođač OPEC-a, nakon Saudijske Arabije, nada se povećati izvoz sirove nafte za čak milijun barela dnevno u samo nekoliko mjeseci nakon ublažavanja sankcija. U subotu je Teheran ponudio oko 50 natječaja za projekte eksploatacije nafte i plina namijenjene stranim investitorima koji bi surađivali s lokalnim partnerima. “U ovome tjednu očekuje se da će cijene snažnije varirati zbog mnogih utjecajnih događaja”, zaključuje Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 39,08 dolara, što znači da je pala 57 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like