Miodrag Demo izjavio kako je dogovor već postignut, Glogoški neslužbeno demantirao

Nakon opasnih događaja kojima smo svjedočili u četvrtak i petak na Trgu svetog Marka, danas u 10 sati u Banskim dvorima počinje razgovor predstavnika Vlade i branitelja koji već više od 220 dana prosvjeduju u Savskoj. Javnost od sastanka, na kojemu će biti i novinari mnogo očekuje.

S jedne strane premijer Zoran Milanović i ministri Predrag Matić i Ante Kotromanović, a druge predstavnici branitelja prosvjednika. Đuro Glogoški i Josip Klemm ne žele potvrditi da će upravo oni sjesti za stol s premijerom. No da je dogovor dviju strana već postignut tvrdi brigadir Miodrag Demo iz Ureda za branitelje grada Zagreba. Koliko imam informaciju, mislim da su se dečki i Milanović dogovorili konačno nakon ovih 200 i nešto dana, izjavio je. Međutim, tu je informaciju neslužbeno demantirao Đuro Glogoški.

Istodobno branitelji u Savskoj 66 jučerašnji dan su proveli u pripremama za sastanak. Nisu željeli davati izjave, ali su neslužbeno poručili kako se nadaju konstruktivnom razgovoru. Vlada i predstavnici branitelja razgovarat će u dvorani u kojoj se održavaju sjednice Vlade.

O tome kako je i zašto pokrenut prosvjed u Savskoj ulici, zašto je dolazak na Markov trg prošlog tjedna prijetio otvorenim sukobom s policijom te kakve su šanse za dogovor i završetak prosvjeda u Novom danu N1 televizije razgovarali su sa Zoranom Ercegom.

“Naravno da sam pratio te nemile događaje, bilo je krajnje zabrinjavajuće. To je neprimjereno današnjim demokratskim standardima i bojim se da to neće tako brzo završiti. Desna politička opcija nema program, viziju ni ideju kako izvući zemlju iz krize i manipuliraju braniteljima i izazivaju profašističke, niske strasti kako bi se stvorile nestabilnosti i kako bi oni bolje prošli na izborima. Žao mi je što sadašnja vlast nije upotrijebila zakonom predviđena sredstva kako bi se to spriječilo. Drago mi je da je policija na Markovu trgu reagirala odmjereno, ali način na koji su se odmetnuti branitelji povukli u crkvu pokazuje da je tu bilo dogovora s crkvom. Crkva je neprimjereno mjesto za takve stvari.  Vjerujem da je bilo želje za razgovorom, taj bi se razgovor odavno održao. Vidimo da se manipulira, jedan od voditelja prosvjeda razgovara s ministrom pred kamerama, a da ovaj to ni ne zna. Skupina od deset prosvjednika koji žele ići na razgovore s premijernom ne predstavljalju sve branitelje, već jednu skupinu militantnih, agresivnih, odmetnutih branitelja. To je prosvjed koji služi za provokaciju i dizanje tenzija u društvu. Bilo bi mi drago da sam u krivu, da nije nitko iz Vatikana reagirao. Nisam ja nikada bio dobrodošao u šatoru. Podsjetit ću ih da neću dozvoliti da me nitko, pa ni Glogoški, tjera s prostora ispred šatora. Smeta me kad građanima ne dopuštaju prolaz Savskom ulicom. Promislimo, što bi bilo da jedna grupa mladih muslimama u Londonu zaustavi promet i postavi plinske boce? Kako bismo mi gledali na to – kao opravdan prosvjed ili kao terorizam?. Na prosvjed na Markovu trgu možemo gledati samo kao na teroristički čin jedne odmetnute grupe. Nakon svega što se dogodilo, pitam se tko će odgovarati za to? Umjesto da policija i DORH odrade svoj posao, Vlada te ljude poziva na razgovor. Vlada nije dobila mandat da bi pregovarala s ljudima koji koriste terorističke metode da bi dobili legitimitet. Njihovo ponašanje, sve što su dosad radili, pokazuje da neće doći do dogovora jer ga oni ne žele”, rekao je Zoran Erceg.

Josip Klemm je za N1 kazao da ne žele poticati nikakve sukobe, a na upit hoće li i dalje tražiti smjenu ministra Matića kazao je: To nije važno. Prosvjednici će sastanak gledati na televiziji u šatoru, dok će četvorica predstavnika otići na razgovor s premijerom, izvijestila je reporterka N1 Katarina Brečić iz Savske ulice.

You may also like