Minsk II. kao još jedna pobjeda Angele Merkel

Komentar: Kancelarka se profilira kao krizna menadžerica. A kriza je puno: europskih, vojnih i domaćih. U inozemstvu to funkcionira bolje nego kod kuće, smatra Marcel Fürstenau.

Angela Merkel igra glavnu ulogu na mnogim političkim pozornicama u Njemačkoj i inozemstvu. Često je to odlučujuća uloga u komadima koji su većinom dramatični. Neproglašeni rat između Rusije i Ukrajine, tinjajuća kriza eura. Samo je na domaćoj fronti relativno mirno. Bijesni građani koji već mjesecima demonstriraju protiv navodne islamizacije Njemačke odjednom više nisu tako veliki strah i trepet, obzirom na tisuće mrtvih usred Europe. Unatoč svim pesimističnim prognozama, strpljiva krizna diplomacija à la Merkel opet se dokazala u Moskvi i Kijevu, Bruxellesu i Berlinu, Washingtonu i Minsku. Zajedno s francuskim predsjednikom ona je spriječila daljnju eskalaciju stanja na istoku Ukrajine. Tko to omalovažava, staje u red huškača na obje strane Atlantika.

Merkel srećom ostaje mirna. Ona može bolje dokučiti način razmišljanja i osjećaje bivšeg istočnog bloka nego svi drugi politički akteri diljem svijeta. Tu sposobnost kancelarka može zahvaliti svojoj socijalizaciji u istočnonjemačkoj diktaturi. Obvezna nastava ruskog koju je prošla u DDR-u danas je neočekivani blagoslov. Merkel s Vladimirom Putinom o ratu i miru može pričati i na njegovom materinskom jeziku. U vremenima najvećeg mogućeg međusobnog nepovjerenja sigurno nije loše ni da ruski predsjednik govori njemačkim jezikom.

Kod svih strateških sukoba na ljudskoj razini postoje dakle i elementi koji povezuju. Prema vani dominiraju nužno razlike. Putin se sviđa sam sebi u mačo-ulozi, kojoj se u Rusiji divi. Merkel si je u Njemačkoj “zaradila” jedan nadimak koji je istovremeno i priznanje i podrugljiv: “Mutti”, majčica. I doista je njezin politički stil brižan: slušati, posredovati, moderirati. Zbog toga je u Njemačkoj bije glas da djeluje predsjednički, reprezentativno. Ponekad se to misli prijateljski, a ponekad prijekorno. I jedno i drugo je opravdano. Merkel zna pokazati i jasan profil, najbolji primjer je njezino djelovanje u ubilačkom sukobu Rusije I Ukrajine. Gospodarske sankcije da, ratoborne prijetnje ne. Svojom pravocrtnošću na tom putu ona riskira da će dodatno razljutiti najvažnijeg saveznika. S tim SAD mora i može živjeti. Isporuka oružja Ukrajini, što zahtijevaju utjecajni američki krugovi, za najmoćniju ženu svijeta je apsolutni tabu. Kada se u najdubljem smislu riječi radi o životu i smrti, onda je Merkel nepokolebljiva u svom držanju. Zato joj slijedi poštovanje, priznanje i zahvala.

Merkeličin neumorni angažman u (za živce pogubnoj) borbi za (svjetski) mir je trenutno njezina najvažnija zadaća. Ona je tu potrebna i mnogi joj se u svijetu dive. Bez obzira na to ili baš zbog toga kancelarka mora pripaziti da u vidokrugu zadrži i druga žarišta. Raste opasnost da se nešto previdi ili zapostavi. Budući da je Merkel na međunarodnom parketu traženija nego ikada u ulozi vatrogasca, nužno ostaje manje vremena za druge probleme.Euro-kriza razvija novu dinamiku otkako u Grčkoj jedna pomalo pretjerano samouvjerena vlada zahtijeva više poštovanja i strpljenja od svojih vjerovnika. Kancelarku bije glas da bezdušno prelazi preko bijede osiromašenih ljudi na kompletnom jugu Europe. Taj je imidž dobrano zaradila svojom ulogom glasnogovornice stroge fiskalne politike rezanja izdataka.

Zapanjujuće je da političarka Merkel djeluje dosljedno kao Europljanka, a kao šefica vlade u Njemačkoj često oklijeva i djeluje oportunistički. Dva primjera: odustajanje od korištenja atomske energije za proizvodnju električne struje i uvođenje zakonski regulirane minimalne plaće. U oba slučaja savezna je kancelarka napravila Kopernikanski obrat. Kod prvog ju je na to navelo opće raspoloženje nakon nesreće u Fukušimi, a kod ovog drugog za to je zaslužan pritisak njezinoga koalicijskog partnera SPD-a. Konzervativni profil njezine stranke (CDU) pati zbog takvog političkog stila. Praznine zauzimaju stranke koje naginju populizmu, poput Alternative za Njemačku (AfD), ali i protestni pokreti kao što je Pegida (Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada). Kancelarka bi tu trebala jačati svoje konture, a time i konture CDU-a. “Unutarnjopolitička” Merkel mogla bi tu puno toga kopirati od “vanjskopolitičke” Merkel.

You may also like