Home Europska unija Ministri EU žele hitan izvanredan sastanak o izbjeglicama

Ministri EU žele hitan izvanredan sastanak o izbjeglicama

by admin

Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su u nedjelju na posebni sastanak svih 28 ministara EU-a o trenutnoj izbjegličkoj krizi, u trenutku kada je stigla vijest da je u pokušaju da se dokopa Grčke jedan 17-godišnji migrant slučajno ubijen.

EU je suočen s priljevom migranata bez presedana od Drugog svjetskog rata, a većina ih pristiže iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije i Afganistana, poput 17-godišnjeg migranta koji je život izgubio kod grčkog otoka Symi gdje se našao u unakrsnoj paljbi između granične ophodnje i krijumčara ljudima. “Žalim zbog gubitka ovog mladog života”, kazao je grčki dužnosnik Christos Zois, zadužen za obalnu stražu. “Svi se slažemo da više ne smijemo gubiti vrijeme. Situacija nalaže hitnu akciju i solidarnost unutar Europe”, izjavio je u Parizu njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere na sastanku s francuskim i britanskim kolegama.

On je pozvao Luxembourg, koji trenutno predsjeda EU-om, da u naredna dva tjedna sazove sastanak ministara unutarnjih poslova posvećen izbjegličkoj i migrantskoj krizi, stoji u zajedničkoj izjavi s francuskim ministrom Bernardom Cazeneuveom i britanskom ministricom Teresom May. Inače, sljedeći redovni sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a zakazan je je za 8. listopada. Troje ministara također pozivaju na hitno otvaranje mjesta na kojima se migranti mogu registrirati i na kojima im se mogu uzeti otisci prstiju i gdje bi bilo moguće identificirati one koji su uistinu izbjeglice. S tim u vezi, ministri traže i hitan dogovor o EU listi sigurnih zemalja u koje se migrante može vratiti.

Brod s migrantima potonuo je u nedjelju u blizini libijske obale i život je izgubilo najmanje sedam osoba, objavili su službeni libijski izvori. “Primili smo jutros izvješća o sedam tijela ilegalnih imigranata u blizini Khomsa, istočno od Tripolija… no nemamo detalja o tome koliko je na brodu bilo ukupno migranata”, kazao je glasnogovornik Crvenog polumjeseca u Tripoliju Mohamad al-Misrati koji je potvrdio da je brod potonuo. U četvrtak je pretrpani brod s migarntima koji su iz Libije pokušali stići do Italije potonuo u blizini libijskog grada Zuware i život je izgubilo najmanje 200 osoba.

Hrvatska je donijela čvrstu odluku da se priključi humanitarnoj akciji Europske unije “Triton 2015” i ponosna je na to jer time pokazuje kakva je zemlja, čiji vrhunski profesionalci rade ozbiljan posao, rekao je u nedjelju u Cataniji hrvatski premijer Zoran Milanović nakon obilaska broda Hrvatske ratne mornarice ŠB-73 “Andrija Mohorovičić”. “Ovo je za nas ozbiljan brod, mi smo mala zemlja i kad gledamo tko je ovdje, onda se vidi da su tu ili velike ili bogate zemlje i zato ovim ljudim treba skinuti kapu, jer rade težak posao”, rekao je Milanović u izjavi novinarima koji ga prate u posjetu Sicijii.

Na novinarsko pitanje kako će Hrvatska reagirati na mogući priljev izbjeglica iz susjednih zemalja, Milanović je ocijenio da se stanje pomno prati i da je država spremna priskočiti u pomoć, jer su posrijedi “ljudi koji traže bolji život, žele ići dalje prema najbogatijim zemljama Europe”. “Mislim da tim ljudima treba dati priliku da se zaposle, da stvaraju, da plaćaju porez, da pridonose jer vratit se sigurno neće i ne trebaju se vraćati”, ocijenio je predsjednik vlade.

Na pitanje ima li Hrvatska, nakon slanja “Andrije Mohorovičića” i manjeg broda “Sv. Dujma” prije dva dana u operacije spašavanja izbjeglica, mogućnosti za dodatnu potporu, Milanović je odgovorio – “Pa, dobro, nek’ se i drugi malo uključe. Nismo baš Velika Britanija, ovo što dajemo je jako puno”. No, ipak je podsjetio da počinje gradnja pet oklopnih brodova Obalne straže. “Vodimo mi računa o tome jer znamo što je more”, kazao je premijer.

Na pitanje što zemlji koja je tek dvije godine u EU znači sudjelovanje u prvoj međunarodnoj operaciji potrage i spašavanja, Milanović je podsjetio da je Hrvatska u Afganistanu već 13 godina, ustvrdivši da svojim sudjelovanjem u prvoj misiji ove vrste na neki način utire put drugim malim zemljama i time, s obzirom na svoju veličinu, daje veliki doprinos. Premijer je odbacio novinarsku tezu da je Hrvatska u EU bila protiv obvezujućih kvota za izbjeglice, naglasivši kako je samo željela da Europska komisija preuzme vodeću ulogu u rješavanju tog pitanja i odredi savjetodavne kvote, da Bruxelles kaže kojim smjerom treba poći. “Mi smo bili za rješavanje tog pitanja”, rekao je Milanović na kraju izjave novinarima u Cataniji.

Related Posts