Home Energetika Ministri analiziraju što s cijenama energije nakon 1.4.

Ministri analiziraju što s cijenama energije nakon 1.4.

by Energypress.net

Poruka Antreja Plenkovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak da bi bez Vladinih mjera cijene energije za mnoge subjekte bile puno više, dodavši da ministri analiziraju situaciju nakon 1. travnja, s obzirom na to da mjere Vlade u vezi s tim cijenama traju do 31. ožujka.

S obzirom na to da su neki distributeri najavili podizanje cijena, novinare je zanimalo hoće li se i od 1. travnja nastaviti s politikom regulacije cijena struje i plina, na što je Plenković odgovorio da su ministri financija i gospodarstva zaduženi da “pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1. travnja”.

Poanta lanjskih paketa pomoći od travnja i rujna bila je djelovati na vrijeme, istaknuo je Plenković, ocijenivši i da se “malo zaboravlja” da tržišne cijene energije, primjerice za škole, vrtiće, bolnice i fakultete, ne bi bile ni pribiližno ovakve kakve sada plaćaju, nego puno veće. Otkrio je i da je nekidan vidio podatke o tome koliko nižu cijenu struje plaćaju veliki potrošači, a još mora vidjeti mogu li se ti podatci i objaviti. “Da shvatite koliko koristi od mjera Vlade imaju pojedini subjekti. To su enormni iznosi novca, koji su omogućili da se prolazi kroz ovu krizu puno lakše nego da tih mjera nema”, poručio je Plenković novinarima nakon sjednice Vlade.

DZS je u srijedu objavio prvu procjenu, prema kojoj je inflacija u siječnju ove u odnosu prema siječnju 2022. prosječno bila viša 12,7 posto, a prema prosincu cijene su prosječno ostale jednake. Plenković je tu objavu ocijenio jako dobrom. “Vjerujemo da će se situacija s cijenama stabilizirati te da ćemo u ovo doba dogodine govoriti o godišnjoj stopi inflacije od oko šest posto, što bi bilo jako dobro s obzirom na krizne okolnosti”, izjavio je Plenković.

Ukupno gledajući, inflacija je na mjesečnoj razini stagnirala, no hrana, piće i duhan poskupjeli su za 1,3 posto, a usluge za 1,1 posto. Novinari su Plenkovića pitali zašto cijene hrane u Hrvatskoj i dalje rastu, a drugdje padaju, kao i zašto je “nastala svađa” između Vlade i poslovnog sektora ako taj rast cijena nema veze s uvođenjem eura. Plenković je odbacio tezu da između Vlade i poslovnog sektora ima svađe. Podsjetio je da je prije mjesec dana Vlada iznijela tezu kako nema razloga, jer nisu rasle cijene inputa s kraja prosinca do početka siječnja, da netko “pretjerano zaokružuje” cijene. No i izvješća Državnog inspektorata pokazala su da je, uz zaokruživanje, bilo i potpuno neopravdanog dizanja cijena, kazao je. “Očekujemo da se ne koristi kontekst globalne krize i kontekst zamjene kune eurom za neopravdano podizanje cijena. I tu ćemo jako paziti”, izjavio je.

Related Posts